Брифинг за дейността на ОДМВР-София се проведе в РУ-Своге

1744 преглеждания

В рамките на посещението бе проведена и работна среща с кметове на села в региона

Редовният месечен брифинг за дейността на областната дирекция се проведе в сградата на РУ- Своге. В него участваха директорът на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов, началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Ивайло Александров, директорът на РДПБЗН-София комисар Георги Иванов и началникът на РУ-Своге гл. инсп. Явор Владимиров. Информацията бе представена и на вниманието на заместник-кмета на Община Своге Илия Богданов, както и на кметове на села в региона, с които бе проведена и среща в работен формат. Това информират от пресцентъра на Дирекцията.

Ст. комисар Спасов очерта основните акценти в дейността на областната дирекция през първия месец на годината. В резултат на продължаващите усилия за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм чрез прилагането на гъвкави превантивни и организационни похвати през изтеклия месец не са допуснати тежки пътни инциденти по основните пътни артерии на обслужваната територия. 

На следващо място - активните действия съвместно с представители на ЧЕЗ Разпределение за противодействие на  незаконните присъединявания към електроразпределителната мрежа и привличане към наказателна отговорност на извършителите, в резултат на които само за месец са образувани повече от 20 досъдебни производства за престъпление по чл. 234В от НК.

В началото на своето изложение директорът на ОДМВР-София изтъкна своята гордост от факта, че двама служители от Пътна полиция към РУ-Своге са отличени със специална награда за личен принос на състоялата се през миналата седмица церемония по връчване на Годишните награди за пътна безопасност. Мл. инсп. Тони Иванов и мл. инсп. Цветомир Георгиев са първите полицейски служители, отзовали се на сигнала за тежкия инцидент с пътнически автобус на 25 август м.г., отнел живота на 20 души. Пристигайки на мястото на тежкия инцидент, двамата пренебрегват реалния риск за собствената си безопасност, като предприемат незабавни действия по изваждането на пострадалите от катастрофиралия автобус и им оказват първа помощ. С цел максимално бързото транспортиране за лечение на нуждаещите се, те не чакат пристигането на линейките, а превозват пострадали към МБАЛ-Своге със служебния си автомобил. Горд съм, че такива доблестни мъже и професионалисти  служат в областната дирекция, подчерта ст. комисар Спасов.

На следващо място той посочи успешната реализация на криминалисти от РУ- Самоков, довела до задържането на двама рецидивисти- извършители на серия от над 10 взломни кражби от частни домове в региона. По- голямата част от инкриминираните вещи са намерени и иззети, а извършителите са привлечени като обвиняеми.

В края на м. януари бе задържан и жител на Сливница, лишил противозаконно от свобода и упражнявал системен тормоз и насилие над жената, с която живее на семейни начала. 38- годишният мъж е задържан след светкавични заградителни действия на полицейските служители да управлява лек автомобил под въздействие на наркотични вещества. Благодарение на отличното взаимодействие между разследващия екип и прокуратурата криминално проявеният извършител е обвинен и задържан с постоянна мярка в следствения арест.

Началникът на отдел „Охранителна полиция“ даде много добра оценка за работата на служителите от РУ- Своге и в частност на униформения състав, които са с едни от най- добрите показатели по отношение на превантивната дейност не само на територията на града, но и в отдалечените малки населени места и махали. Той изтъкна отличната организация и модел на работа, налаган от началника на група „Охранителна полиция“, както и активната работа с възрастните и самотноживущи хора. По отношение на полицейските операции съвместно със служители на дирекция „Жандармерия“ комисар Александров уточни, че те ще продължат и занапред на територията на цялата област, съобразно динамиката в състоянието на криминогенната обстановка.

Директорът на РДПБЗН-София обобщи, че през м. януари обстановката на територията на общината е била относително спокойна, с изключение на две по- характерни произшествия с преки материални щети- в с. Батулия и с. Гара Лакатник, при които за щастие няма пострадали хора. Той увери присъстващите, че се прави всичко възможно за запълване на незаетите места в районната служба, което пряко ще рефлектира и върху качеството на гасителните и спасителни дейности.

Началникът на РУ-Своге посочи, че заедно със своя екип се ръководят в действията си основно от желанието да са максимално в услуга на гражданите. Няма подаден сигнал, на който моите колеги да не са се отзовали. Наблягаме на дейността на охранителна полиция, на видимото полицейско присъствие, защото сме уверени, че по този начин формираме у гражданите усещане, че винаги могат да разчитат на униформения полицай. С наличните ресурси се стремим да обхванем цялата община, приоритетно конфликтните точки и статистиката потвърждава, че това е правилният подход, обобщи гл. инсп. Владимиров.

Зам.-кметът на Община Своге изказа задоволство от съвместната работа с местното районно управление, от пълното разбиране и професионално взаимодействие при възникването и разрешаването на различни казуси. До края на м. март ще е готов първият етап от високотехнологично видеонаблюдение, с която инвестиция целим постигане на общите ни цели, а именно- сигурност и спокойствие за гражданите, добави той. Към положителната му оценка за работата на местната полиция и сътрудничеството с местната власт се присъединиха и кметовете на села в региона.

Сред останалите дискутирани теми бяха създаването на доброволни формирования, които да са в помощ на екипите на пожарната при овладяването на кризисни ситуации; монтирането на пожарни хидранти; съвместните действия по отношение сигнализирането за уязвими пътни участъци, представляващи предпоставка за ПТП с цел отстраняването им и вземане на отношение от компетентните институции; превантивната работа с възрастните жители на малките населени места и др.

EspressoNews