Велоклуб ''Велокрация'' ще почете паметта на военния пилот Лазар Анастасов

1465 преглеждания

Велоклуб ''Велокрация'' ще почете паметта на загиналия високо над село Губислав военен пилот Лазар Колев Анастасов с велопоход до паметника на пилота край селото. Велосипедистите ще тръгнат в 08:00 ч. от центъра на Своге, като маршрутът на веломероприятието ще премине през село Губислав и хижа Пробойница, след което ще продължи към лобното място на летеца, където на паметника на военния пилот ще бъдат поставени цветя.

Почитта си към Лазар Анастасов ще изразят и граждани, които ще се организират и ще посетят лобното му място с високопроходими автомобили, които ще тръгнат от селата Губислав и Дружево, информират организаторите.

Повече информация за мероприятието и уточняване на логистиката можете да получите на тел. 0887228677 или да пишете на велоклуб ''Велокрация''.

На 19.06.1964 г., военният пилот на МиГ-15бис попада в буреносен облак и губи пространствена ориентировка, което води до гибелта му в местността Равно буче над селата Губислав и Дружево.

На 19.06.2016 г. край село Губислав бе реставрирана надгробната плоча на пилота Лазар Анастасов. Членове на велосдружение „Велокрация” участваха в реставрирането на надгробната плоча и полагането на снимката на пилота. На събитието присъстваха и летци-ветерани от военно въздушните сили на Република  България (колеги на покойния Лазар), г-н Стефан Синев - уредник на музея на авиацията в Крумово, г-н Иво Антонов - директор на дирекция "Социални дейности" към Министерството на отбраната, кметовете на Губислав и Дружево, както и много гости.

EspressoNews