Видове гроздомелачки и за какво са подходящи

688 преглеждания

Вижте как изберете най-подходящия вид уред

Почти няма хора, които да не обичат да пият вино. Благодарение на съвременната техника, днес можем да пием качествено изработено вино с наситен вкус и без горчивина. Гроздомелачките са неизменна част от тази техника, без която лозаро-винарският бранш не би бил същия. Тези уреди имат и малки варианти, които са изключително подходящи за домашна употреба. Съществуват и още няколко различни вида гроздомелачки, за които ще ви разкажем по-долу с помощта на Koledzhikov.bg. За да изберете най-подходящия вид уред ще трябва да прецените колко точно грозде ще обработвате, за колко време и колко голям бюджет имате на разположение.

Ръчни и електрически гроздомелачки

Електрическите модели се захранват на ток и отделят гроздето от дръжките му. Винарите знаят, че попаднат ли дръжки при гроздето, увреждат вкуса на виното и то става горчиво. Естествено, преди да се пуснат чепките с грозде в гроздомелачката, те трябва да са сортирани на качествени и некачествени.

Машината ще спука всяко зърно и ще премахне дръжките (посредством ронкачка), ако има такива, закачени към него. Силата на мелене и темпото могат да бъдат прецизно контролирани. Важно е да се отбележи, че всички части на гроздомелачките, които са в досег с гроздето, са изработени от инокс или неръждаема стомана.

Електрическите модели са съставени от два валека, които реално мачкат плодовете. Притежават и сито или вал, през които дръжките не могат да преминат. Електромоторът завърта валеците и изхвърля отпадъчните продукти. Ако се чудите, дали човекът има някаква намеса, то той само зарежда плодовете, всичко друго го прави гроздомелачката.

Ръчните гроздомелачки, от друга страна, са по-трудоемки за използване, но се продават на много по-ниски цени. Ако си правите домашно вино в малко количество, то точно тези модели ще са най-подходящи за вас. Обемът, който една ръчна гроздомелачка може да поеме за 60 минути е от 500 до 800 килограма грозде.

Ръчните модели е възможно да бъдат снабдени с инструмент за отделяне на чепките. Също както и електрическите модели притежават ролки, които се въртят в посока навътре. Те имат малки зъбчета и самите ролки могат да се раздалечават или събират близо една до друга и да смачкват повече плодовете. Предвид факта, че ръчните гроздомелачки не разполагат с мотор, те биват задвижвани на ръка, с помощта на зъбчато колело.

Електрически модели с помпи

Точно както и другите електрически модели, тези също разполагат с два валяка и електромотор, който ги задвижва. При тях обаче има добавена и помпа, отвеждаща мъстта директно към бъчвата. Мъст се нарича преработената вече гроздова каша. Няма да навлизаме в подробности, защо е по-удобно сместа да отива направо в бъчвата, вместо да разливате тави, пренасяйки ги. Само ще отбележим, че помпата е изключително улеснение. Освен това скъсява и времето за обработка, защото не се грижите да изпразвате тавата на равни интервали от време.

Рисковете от разливане са нулеви и запечатването на бурето, когато се запълни, може да стане веднага. Тези модели на ток с помпа са изключително подходящи за големи производства. Възможно е това да ви се стори като огромна инвестиция, защото тези уреди са по-скъпи от другите, но в същото време, тя ще ви помогне да оптимизирате процеса по мелене и транспортиране на гроздето.

Електрическите гроздомелачки без помпи ще ги откриете на по-ниска цена, а ръчните са най-евтини. Ръчните обаче имат по-малка вместимост и преработват гроздето по-бавно. Заради това и те могат да се използват за малки и средни количества материал. Всичките видове гроздомелачки обаче са изработени от материали, които са създадени специално за хранително-вкусовата промишленост и могат да са в постоянен досег с гроздето, въпреки че както запознатите от вас знаят, то е киселинна среда. Всички гроздомелачки трябва и да се поддържат и да се почистват след всяко едно използване, за да бъдат в добро състояние дълго време.