Грета Банишка: „Виждам светло бъдеще за българската спортна гимнастика“

3327 преглеждания

Интервю на Виктория Йорданова, ученичка в СУ „Летец Христо Топракчиев“, гр. Божурище

Грета Банишка е национален състезател по спортна гимнастика, многократна републиканска шампионка, носител на отличия от държавни и международни състезания, а към настоящия момент и треньор в СКГ „Бул Джим“.

Разкажете за себе си и за това кога и как започна вашата спортна кариера?

Когато бях на четири години, започнах да заучавам първите стъпки в балета, но не издържах дълго. Не ми харесваше, трябваше да стоя мирно, а движенията ми се струваха толкова бавни. Година след това, мама ме заведе в залата по спортна гимнастика и веднага се влюбих в този толкова красив и вълнуващ спорт. Вече 15 години, спортната гимнастика е моя живот.

Кой е любимият ви уред?

Харесвам всички уреди. Многобойка съм. Най-лесно заучавам прескоците, но любимият ми уред винаги е бил гредата.

Разкажете за вашата състезателна кариера

Започнах състезателната си кариера в Клуб „Гимнастика ЦСКА“, когато бях на шест години. Тогава се наредих на 11 място в многобоя и на седмо място на греда на държавното първенство. Беше много вълнуващо и мотивиращо за мен. Усетих тръпката от голямото състезание и това ме завладя. Още на следващата година започнах да печеля и златни медали. Имам над 150 медала от държавни и международни състезания. Многократна републиканска шампионка съм както в многобоя, така и на отделните уреди. Имам редица отличия от турнирите „Купа България“. Участвала съм на Европейски първенства и Световни купи.

С какво се гордеете?

Освен със всичките си отличия и това, че съм национален състезател на България, се гордея още и с това, че дълги години бях включвана в проекта „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“ , две поредни години съм избирана за спортен талант на Еврофутбол,  имам награди от „Обединени спортни клубове ЦСКА“ за световен  принос и спортист №1 при жените.

Щастлива съм, че имах възможност да взема участие в благотворителни инициативи, организирани от БФ Гимнастика, като „Пътят“, „Приказка на живо“, „Нощ на звездите“.

В спортната гимнастика има много контузии. При вас как се случиха нещата?

Да, наистина спортът ни е травматичен. За съжаление и мен не ме подминаха контузиите, но това е рискът на професията. Падаме, ставаме, правим всичко възможно да се възстановим бързо и вървим напред.

Освен че тренирате, с какво друго се занимавате в момента?

От миналата година съм треньор по спортна гимнастика в най-младия клуб към БФ Гимнастика, - СКГ „Бул Джим“. Тренирам дечица на възраст от 4 до 10 години. Вече имаме и участия в състезания. Децата са страхотни, много се стараят и се справят отлично. Много се гордея с тях.

Същевременно съм и студентка в Национална спортна академия „Васил Левски“.

Как успявате да съвместявате толкова много дейности?

Спортът ме е научил на самодисциплина и организация. Денят ми е разчетен до минута. Всичко върви по план график от понеделник до събота. В неделя почивам.

А защо според вас, децата трябва да тренират спортна гимнастика?

Доказано е, че гимнастиката е една от най-всеобхватните програми от упражнения за сила, гъвкавост, бързина, баланс, координация, власт и дисциплина. Независимо от това, дали децата се занимават с гимнастика за развлечение или със състезателна цел, уменията, които се изучават в гимнастиката, могат да допринесат за цялостното развитие на детето. Те допринасят да бъдат физически активни и здрави. Намаляват риска от затлъстяване и диабет. Участието на децата в гимнастическите тренировки им помага да се справят по-добре с физическите и емоционалните предизвикателства в живота, да общуват, да работят в екип, да подобряват социалните си умения и много други. Гимнастическите тренировки и получените постижения доказват на децата, че ангажираността им със спорт е от полза, а положеният труд  винаги се отплаща.

От кой спортист се вдъхновявате?

Разбира се, че от Йордан Йовчев. Той е изключителен човек и спортист. Щастлива съм, че имам възможност да го познавам и да работя с него в една среда. Той ме мотивира и респектира.

Как виждате развитието на спортната гимнастика в България?

Сега в момента се сменят поколенията - треньори, състезатели. Виждам светло бъдеще за българската спортна гимнастика. В тренировъчните зали влизат все повече и повече деца, които дават всичко от себе си за да постигнат целите си. 

Не е толкова страшно да останеш сам със себе си

Материалът е изготвен от Виктория Йорданова, ученичка в СУ „Летец Христо Топракчиев“, гр. Божурище, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин