Денят на българската община се отбелязва днес

1527 преглеждания

Днес се отбелязва Денят на българската община. Решението е взето на  18 юни 1998 г. на Третото общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България. Водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България, делегатите на събранието вземат решение за Ден на българската община да бъде определена датата 12 октомври.  Денят  е избран, защото на тази дата през 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление в България.

 Идеята за установяване и разгръщане на местното самоуправление е заложена още в първата демократична Конституция на самостоятелната българска държава - Търновската, приета на 16 април 1879 г. Глава 1, чл. 3 - „Територията административно се дели на окръжия, околии и общини". През 1991 г. в новата Конституция в чл. 1, ал. 2 е записано, че „Република България е единна държава с местно самоуправление", а чл. 136 определя общината, като „основна административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление.

По повод празника, г-жа Росица ИвановаОбластен управител на Софийска област направи специално приветствие:

Уважаеми госпожи и господа, кметове, председатели на Общински съвети, общински съветници и служители в общинските администрации на 22-те общини от Софийска област,

Чест и привилегия за мен е да Ви поздравя по повод отбелязването на

Деня на българската община – 12 октомври!

Важната роля на общините за развитието на България е заложена още в Търновската конституция, където се казва, че територията на страната ни административно се разделя на окръжия, околии и общини. По-късно, на 12 октомври 1882 година, в брой 117 на Държавен вестник е публикуван и първият Закон за общините и градското управление в България. Години след това, през 1991-ва, в новата Конституция на Република България е записано, че страната ни е „единна държава с местно самоуправление“, а общините са определени като „основна административно-териториална единица“, в която то се осъществява.

Именно тези държавнически актове, предприемани в хода на нашата история, са доказателство за далновидността на българските управленци и нуждата от приемственост в името на просперитета. Днес те ни показват силната връзка между миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление като основополагащ фактор, водещ България към напредък. 

Съвремието ни изправя пред предизвикателството и наше задължение, да развиваме и облагородяваме своите общини, да привличаме инвестиции, да пазим природните, културни и исторически богатства, без да губим връзката с предците си и като се водим от техните завети. Ключовият елемент, чрез който ще носим и занапред успешно тази отговорност, е единството, заложено ни в Конституцията.  

Уважаеми госпожи и господа кметове,

Нека и в бъдеще продължим да развиваме Софийска област, утвърждавайки я като неповторим български регион, включващ 22 уникални общини! Като споделяме добрите си практики и обменяме ценния си опит в различни сфери, ние правим уверени стъпки в изпълнението на общата ни  мисия за напредъка на Софийска област. Искрено вярвам, че добрите отношения и ползотворната комуникация между местните ръководства и държавата, ще се материализират и в бъдеще под формата на успешни проекти, инициативи и начинания, които ще осигурят на жителите на Софийска област възможности за пълноценна лична и професионална реализация, спокоен, достоен и здравословен живот, сигурност и благоприятна среда за бъдещите поколения!

Уважаеми госпожи и господа, общински съветници и служители в общиниските администрации от Софийска област,

Продължавайте и занапред да бъдете олицетворение на местната власт в очите на Вашите съграждани. Бъдете активни, принципни, диалогични и градивни, защото консенсусът и разбирателството с гражданите и институциите, и върховенството на закона, водят до намирането на точните параметри на успеха. Ценете и подкрепяйте старанието на кметовете си, работете в екип и бъдете търпеливи в трудни моменти, и знайте, че превръщането на всяко населено място в предпочитано кътче за живот и реализация, е дълг на всички нас и процес, изискващ общи усилия и постоянство.   

Отправям към всички Вас сърдечни пожелания за здраве и много покорени лични и професионални върхове, нестихващо вдъхновение, упоритост и оптимизъм, които да Ви водят към победите, посветени на добрите каузи!

Честит празник!

РОСИЦА ИВАНОВА

Областен управител на Софийска област

гр. София, 12 октомври  2016 г.

 

Екипът на Espressonews,  поздравява всички представители на местната власт и всички, работещи в общинските администрации!

 

Espressonews