Днес е Световният ден за борба със СПИН

967 преглеждания

Мотото на кампанията за 2019 г. е „Промените се правят от общностите“

На 1 декември, отбелязваме за поредна година Световния ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 г., когато Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. Така този ден се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността. 

Мотото на кампанията за 2019 г. е „Промените се правят от общностите“.

Символът на анти-спин кампанията е червената панделка. Той е създаден преди повече от 10 години от група художници с името „Visual AIDS”. Tази панделка е символ на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният й цвят едновременно символизира любовта и кръвта - по този начин изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Този цвят служи също и за предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва.

В света по данни на Глобалната програма по СПИН близо 38 милиона души живеят с ХИВ/СПИН, като само през 2018 г. броят на новите случаи е 1.7 милиона. Повече от половината от всички нови инфекции са сред уязвими групи и техните партньори.

До края на 2018 г. близо  24 милиона лица, живеещи с ХИВ/СПИН, са получили лечение.

В България 97% от ХИВ-позитивните, които се следят от лекарите се подлагат на терапии и при над 90 на сто от тях вирусният товар е неоткриваем.

Какво е важно да знаем за СПИН?

СПИН е абревиатура на Синдром на придобитата имунна недостатъчност. Негов причинител е вирус, наречен ХИВ (от английски – вирус на човешкия имунен дефицит). При заразяване, инфекцията не може да бъде разпозната. Заболяването се установява само с помощта на тест за ХИВ. Той се прави безплатно в лаборатории в цялата страна.

Как се предава ХИВ

Вирусът на СПИН се съдържа в повечето телесни течности на заразен човек, но единствено в кръвта, спермата и вагиналния секрет има достатъчно количество вируси, за да се осъществи заразяване. Това означава, че можеш да се заразиш по полов път, кръвен път –  чрез използване на общи игли, спринцовки, нестерилни инструменти като тези за пиърсинг, татуировки или зъболечение; вертикален път – от бременна майка на детето в утробата, по време на раждане или кърмене.

Как НЕ се предава вирусът на СПИН

Не можеш да се заразиш при: целувка, прегръдка, масаж, използване на общи тоалетни, докосване, кашлица, ухапване от насекоми, използване на едни и същи дрехи.

Начин да се предпазите

Срещу СПИН няма лекарство или ваксина. Единственият начин да се предпазите е така нареченият безопасен полов контакт - чрез използването на презерватив.

EspressoNews