Днес се закрива предизборната кампания за местния вот

718 преглеждания

Малко над 6 млн. избиратели ще могат да упражнят правото си на глас на 27 октомври

Днес в 24:00 ч. се закрива предизборната кампания за изборите за кметове и общински съветници. Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс тя бе открита на 27 септември, 30 дни преди изборния ден. Събота е ден за размисъл, а на 27 октомври малко над 6 млн. избиратели ще могат да упражнят правото си на глас.

Общият брой на кандидатите за кметове и общински съветници е близо 36 300. Избори ще се проведат в 265 общини в България. Най-много са желаещите да станат кмет на София и Пловдив, като за столицата се борят 19 кандидати, а за Европейската столица на културата - 14. В 397 кметства има само по един кандидат.

Общо 66 са партиите и коалициите, които ще участват в местните избори. От тях 59 са партии, а коалициите са седем.

Изборите ще се проведат в два тура - първи тур на 27 октомври, в който се избират кмет и общински съвет, и втори тур на 3 ноември за кметове в населените места, в които никой от кандидатите не е избран с повече от 50% от подадените валидни гласове в първия тур.

Мандатът на всички кметове, общински съветници, кметове на райони и кметове на кметства е четиригодишен. С последните промени в Изборния кодекс населените места, в които живеят по постоянен адрес под 350 жители, няма да избират пряко кмет. Те ще гласуват за кмет на община и общински съветници, a местните управници ще им бъдат назначени със заповед на кметовете на по-големите населени места.

На тези избори няма да може да се гласува машинно. За да може един гражданин да гласува на вота в неделя, той трябва да има постоянен или настоящ адрес най-малко шест месеца преди изборите в населеното място, в което гласува. Хора с увреждания могат да поискат да упражнят правото си на вот в подвижна кутия.

Бюлетините за местния вот вече са разпределени по Общинските избирателни комисии, а помещенията, в които се съхраняват, са поставени под денонощна полицейска охрана.

Гласуването е тайно, сам влизате в кабината за гласуване. Гласувате като поставите знак „X" или „V" с химикал, пишещ със син цвят само в едно от квадратчетата за гласуване с бюлетина за кмет. В бюлетината за общински съветници отбележете в квадратчето пред избраната от Вас партия, коалиция, местна коалиция или  независим кандидат. Ако предпочитате някой от кандидатите на избраната от Вас партия или коалиция, отбележете предпочитание в кръгчето с неговия трицифрен номер.

В случай, че не желаете да подкрепите кандидат на никоя партия, коалиция или независим кандидат, можете да поставите знак в квадратчето пред „не подкрепям никого“.

Българските граждани гласуват само с лична карта или личен (зелен) паспорт - за родените до 31.12.1931 г. Не се допуска гласуване с шофьорска книжка или международен паспорт.

Когато личната карта е с изтекъл срок на валидност, повредена, унищожена, изгубена, открадната или в процес на издаване, избирателят се допуска до гласуване при представяне на удостоверение от органите на МВР за издаване на лични документи.

Избирателите, граждани на друга държава-членка на Европейския съюз, удостоверяват самоличността си с лична карта или паспорт и с удостоверение за пребиваване.

EspressoNews