ЕК обяви пакет от извънредни мерки в подкрепа на пазара на селскостопански продукти във връзка с пандемията Covid-19

773 преглеждания

Предложените мерки са насочени към стабилизиране на пазарите и осигуряване на устойчивост на бъдещите цени и производство

Европейската Комисия обяви пакет от извънредни мерки в подкрепа на пазара на селскостопански продукти във връзка с пандемията Covid-19. Предложените мерки са насочени към стабилизиране на пазарите и осигуряване на устойчивост на бъдещите цени и производство. Мерките са в помощ на най-засегнатите селскостопански и хранителни сектори и целят справяне с вече наблюдавани смущения и бъдещи рискове. Новият пакет на ЕК включва мерки за помощ за частно складиране в сектора на млякото и месото.

Млечните продукти, допустими за частно складиране са обезмаслено мляко на прах, масло и сирена. Максималното количество сирене, разрешено за складиране за България, за период на съхранение между 90 и 180 дни, е 889 тона, което с 22% повече спрямо квотата през 2016 г.  Страната ни има опит в прилагане на подобна извънредна схема за помощ, като през 2016 г. усвоихме 36% от предварително определеното ни максимално количество на складираните сирена. Важно е да се подчертае, че сумата за подпомагане включва както постоянните разходи за складиране в размер на 15,57 евро на тон продукция, така и 0,40 евро на тон на ден по срока на договорите.

В сектора на месото помощ за частно складиране може да бъде предоставена за месо от едър рогат добитък /животните трябва да са на възраст над 8 мес./ и за овче и козе месо за период от 90 до 150 дни. С едно заявление може да се кандидатства за частно складиране на най-малко 15 тона месо. Частното складиране няма да може да отговори на потребностите в млечния и месния сектор в страната ни, характеризиращ се с дребно мащабни стопанства, но на ниво ЕС ще доведе до намаляване на предлагането и възстановяване на баланса на пазара в дългосрочен план. Предвидено е разрешаване на доброволни споразумения и решения за планиране и намаляване на производството в сектора на млякото и млечните продукти от страна на фермери, техни организации и асоциации с оглед променящите се модели на търсене в този период на тежък пазарен дисбаланс. Разрешението ще бъде временно за период от предстоящите 6 месеца. Предвид спецификата на сектора в страната ни, изразяваща се в ниска степен на организираност и посредническа роля на организациите на производители, очакваме подобна мярка да не предизвика интерес у нас.

В сектора на виното е предвидено дванадесет месечно удължаване на срока на разрешенията за изкореняване и на разрешенията за засаждане, изтичащи през 2020 г. Предвидена и гъвкавост по отношение на мерките от националните програми за подпомагане в лозаро-винарския сектор като разрешаване на бенефициерите да представят промени в текущи договорирани дейности в рамките на първоначално одобрения размер на допустимата помощ. Допустима за подпомагане е мярката дестилация на вино в случай на криза, като полученият алкохол ще се ползва само за промишлени цели. Предвидена е и частична помощ за съхраняване на вино при кризи. И по двете мерки (дестилация и съхранение)размера на помощта се определя от държавата членка домаксимум 0,8 евро/%vol/hl. Предвидено е помощта по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя" да бъде увеличена на 80% от направените разходи (в момента е 75%). По мярка „Инвестиции“ помощта може да бъде увеличена от 50 на 60%. България продължава да настоява използване на неизразходваните средства за целева помощ. Подходящо решение би била и възможност за прехвърляне на не разходвани средства към следващата финансова година.

В секторите на плодове и зеленчуци може да бъдат покривани разходи на организации на производители (ОП) за операции, планирани, но не извършени до 31 декември 2020 г., ако те бъдат извършени до 1 октомври 2021 г. Като дерогация, на членовете на ОП може да бъде разрешено да продават самостоятелно до 40% от произведената продукция, за разлика от редовното изискване, позволяващо до 25%. През 2020 г. максималният процент на права на глас и дялове или капитал може да надвишава 50% от общите права на глас и 50% от дяловете или капитала на ОП. Освен това, на ОП може да бъде разрешено да прекратят за 2020 г. своите оперативни програми изцяло или частично. Не се преустановява плащането на помощ на ОП, в случай на неспазване на критериите за признаване. В България има признати 19 ОП на плодове и зеленчуци с общо 155 членове. Само 3 ОП с общо 18 членове изпълняват Оперативни програми.

В сектора на пчеларството се предвижда държавите членки да изменят програмите си за пчеларство, като мерките, планирани за пчеларската 2020 година, да се извършват след 31 юли 2020 г., но не по-късно от 15 септември 2020 г. Тези мерки ще се считат за изпълнени през пчеларската 2020 година. Измененията подлежат на одобрение от Комисията преди тяхното прилагане. В България по прием 2020 г. от Националната програма по пчеларство са  приети около 1776 заявления за подпомагане с общ размер на заявената финансова помощ 6 499 397.32 лева. Приети са и 6 заявления за подпомагане на сдружения и групи производители за финансовата 2020 г. с общ размер на заявената финансова помощ около 30 000 лева, по които в момента се сключват договори. Очаква се бъдат сключени общо 1680 договора за подпомагане. Удължаването на срока по извършване на дейностите по програмата ще даде възможност на пчеларите да изпълнят предвидените мероприятия по одобрените проекти, а оттам и по-пълното усвояване на бюджета за 2020 г., още повече че средствата не могат да се прехвърлят за следващата пчеларска година. За България националните програми по пчеларство са основен източник на финансиране на сектора и е особено важно предвидените средства да се използват в пълен обем.

До края на април мерките трябва да бъдат приети от Комисията. Веднага след това България ще предостави тези възможности за подкрепа на българските земеделски производители.

Министерство на земеделието, храните и горите продължава да отстоява пред Европейската комисия позицията, изразена по време на Съвета на министрите на земеделието на 25 март за предоставяне на възможност на държавите-членки за използване на не договорираните средства от програмите и прехвърлянето им към нова извънредна мярка COVID-19, която да бъде насочена към борбата с последиците от епидемията и подкрепа за засегнатите земеделски стопани.

Източник и снимка: Министерство на земеделието, храните и горите
 
Държавата отпуска 4 милиарда и 500 млн. лв. за спасяване на икономиката
Допълнителни права на лицата, регламентирани в Закон за извънредното
ТЕЛК ще могат да вземат решение само по документи, без преглед на място
Домашни животни могат да бъдат водени на ветеринар и разхождани в парка
Забранява се на лица под 60-годишна възраст да посещават

Информация за коронавирус COVID-19 за граждани:

Актуализирани въпроси и отговори относно новия коронавирус

Подготовка на работното ви място за COVID-19

Препоръки за лица, пътуващи до области и държави с регистрирани случаи на COVID-19

Как да предпазим себе си и околните

Временни насоки за почистване в обекти в контакт с COVID-19, различни от лечебни заведения

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на Министерството на Здравеопазването: 02 807 87 57

ЕspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук