Емоции и резултати от проект „Говорещи снимки“, реализиран в СОУ "Летец Христо Топракчиев"

3384 преглеждания

Емоции, спомени, удовлетворение

През 2015 година СОУ „Летец Христо Топракчиев“ - град Божурище, приключи дейностите по проект „Говорещи снимки“, финансиран по програмата „Учене през целия живот“, секторна програма „Коменски“ на Европейската комисия.  В резултат от работата учителите и учениците от училището създадоха разнообразни учебни ресурси, посетиха прекрасни места в страните на партньорите от Турция, Италия, Полша и Испания, представиха града и училището, запознаха се с различни култури и религии.  Проектът „Говорещи снимки“ успя да сближи едни непознати, да ги превърне в приятели, в едно семейство.

Идеята на партньорството бе да бъде мотивирано обучението на учениците чрез възможностите, които дават фотографията и новите технологии, и чрез снимки децата да изразят своето лично отношение и гледна точка по теми като „Изкуството фотография“, „Моето родно място“, „Исторически и туристически места“, „Моят живот, моят свят“, „Природата и хората“. Целта на екипа бе и да развият уменията на децата да общуват на английски език, да ги научат да работят в екип, да им покажат нови култури, да ги научат да ценят националните ценности и да уважават чуждите.

 В периода на проекта учениците и учителите от СОУ „Летец Христо Топракчиев“ създаваха презентации, вземаха интервюта, правеха снимки и видеа, подготвяха брошури, участваха в състезания за избор на общо лого и снимка. Дейностите по проекта дадоха възможност на децата да търсят и обработват информация от различни сфери, да открият интересни факти за родното място, да научат повече за неговото минало, да превеждат на английски език, да издирят любопитни факти за известни фотографи и направените от тях снимки. Истинско удовлетворение за нашия екип бе снимката, избрана за победител от всички партньори, която е направена от Ивайло Ивайлов, ученик от 9 клас в СОУ „Летец Христо Топракчиев“. По време на мобилностите само за няколко дни проектът „Говорещи снимки“ успя да срещне едни напълно непознати, но водени от обща цел хора и да ги превърне в приятели. Истинското удовлетворение от добре свършената работа ще остане завинаги в дневника на проекта, където участниците записаха своите мисли и чувства. На полския екип са думите: „Коменски“, „Говорещи снимки“ – най-добрият проект в света!“, а Ани от България написа: „Този проект сбъдна моята мечта!“.

Незабравимо остана посещението на партньорите в СОУ „Летец Христо Топракчиев“ през месец март 2015 година, което премина при отлично подготвена и изпълнена програма. Пред партньорите в проекта бе представен град Божурище и  училището. Децата посетиха учебни часове и се запознаха с учебната работа в СОУ „Летец Христо Топракчиев“. Бяха организирани две фото екскурзии до град София и Пловдив.  По време на дейностите по проекта децата създадоха видео филми с кадри от посетените места в България, състезаваха се в решаването на тест, съдържащ въпроси, свързани с проекта и Европейския съюз, представиха изработените презентации от календара на проекта. Децата от хореографските паралелки накараха гостите да почувстват магията на българския фолклор, научиха ги да танцуват  Право тракийско хоро и да пеят популярната народна песен „Дилмано, Дилберо“. Истински атрактивно бе как испанците, турците, поляците и италианците се забавляват, докато се учат да правят мартеници и да украсяват великденски яйца.

Теодора Танева – помощник директор СОУ „Летец Христо Топракчиев“ сподели: „През тези две години за нас целият свят бе проектът „Говорещи снимки“ по програма „Коменски“. Благодарим на всички учители и ученици, които приеха предизвикателство да работим заедно. Проектът отвори нови граници, докосна много сърца, посети различни домове, опита нови вкусове, запази спомени и създаде приятелства. Нещо повече, чрез него ние станахме семейство – семейството „Говорещи снимки“. Убедени сме, че новата програма на Европейския съюз „Еразъм+“ ще даде възможности на още много учители и ученици да изпитат удовлетворение от добре свършена работа.“.

Теодора Танева