Земеделските стопанства в страната ще бъдат официално преброени през 2020 г.

1478 преглеждания

Анкетирането да се състои от 1 септември до 18 декември 2020 г.

Земеделските стопанства в страната ще бъдат официално преброени през 2020 г. Това решиха депутати с приетия на първо четене Закон за преброяване на земеделските стопанства в Република България през 2020 г. Предвижда се анкетирането да се състои от 1 септември до 18 декември 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

До 18 септември 2020 г. въвеждането на информация ще може да се извършва по интернет от земеделските стопани, които ще попълват електронен въпросник с помощта на уеб-базирано приложение. В оставащия период данните ще бъдат събирани чрез интервю на място от анкетьорите, които ще попълват въпросника на хартиен носител или онлайн.

Организацията и ръководството на преброяването са възложени на министъра на земеделието, храните и горите, съвместно с областните управители и кметовете на общините. Органи на преброяването са органът на статистиката в Министерството на земеделието, храните и горите, областните дирекции "Земеделие", Централната комисия и областните комисии по преброяването.

Предвидени са задължителни обучения на анкетьорите и контрольорите, с които ще се сключват граждански договори за изпълнение на дейности по преброяването. 

Контролът за изчерпателност и точност на информацията ще завърши три месеца след края на анкетирането.

Регламентирани са редът и начинът за обработване на получените данни, за осигуряване на тяхната поверителност и за опазване на статистическата тайна, както и задължението за тяхното предоставяне на Евростат, придружени от доклад за качеството.

EspressoNews