Иванка Горанова: „Днес пазарът на труда търси мислещи и креативни хора, способни да работят в екип“

4190 преглеждания

С учителя по история от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Годеч, разговаря Габриел Георгиев

Иванка Горанова е историк по професия, но тя се интересува не само от историята на родното си място, а участва в изграждането на неговото настояще и бъдеще. По мое мнение е една от най-уважаваните личности в град Годеч, и затова представям на вниманието на читателите на ЕspressoNews мнението й заразвитието на нашата община.

Разкажете повече за себе си.

Казвам се Иванка Горанова. По професия съм учител по история. Имам две специалности - история и география. От тридесет и три години съм преподавател по история в СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Годеч, а от няколко години преподавам и философия.

С какво според Вас е привлекателен годечкият край?

Годечкият край е привлекателен със своята чудна природа, чист въздух и с духовните светилища - църкви и манастири. Буковите гори са прегърнали  градчето. Ние, местните хора, сме свикнали с тази приказна картина, но тези, които идват за първи път в града, са впечатлени от гледката. Възхищават се и пренасят впечатленията си сред други хора. Много творци описват в книги или рисуват природните забележителности на града!

Кои отрасли могат да се развиват в нашата община?

Туризмът е един от приоритетните отрасли на местното стопанство. Нашият град има благоприятни условия за това и трябва повече усилия да се насочат в тази посока. Земеделието и животновъдство, също са подходящи за нашия край. Това е посоката за бъдещето на годечкия район. По отношение на туризма се работи. В района има къщи за гости. Чрез програми за развитие на селските райони в последните години се развива и земеделието и се почистват пасищата.

Интересуват ли се инвеститорите от годечкия район според вашите наблюдения?

Годеч става една все по-интересна дестинация, така че потенциалът за привличане на по-сериозни инвестиции в града нараства. Сигурна съм, че бъдещето в тази посока е добро.

Смятате ли, че в общината ни младите хора имат шанс за професионално развитие?

Младите хора трябва да положат сериозни усилия, за да могат да се радват на успешно професионално развитие. Днес пазарът на труда търси мислещи и креативни хора, способни да работят в екип.

Как общината да подобри икономическото си състояние?

Икономическото развитие се свързва с подобряване на стандарта на живот на населението. Лошото е, че населението намалява, а това е демографски проблем, срещу когото трябва да се борим. Общината трябва да работи в тази посока - стимулиране на младите хора и създаване на благоприятни условия за инвестиции.

За нашия град, урбанизацията важи с пълна сила. Как си го обяснявате Вие? Какви са причините?

Причините са свързани с недостатъчните възможности за работа. В големия град те са повече. Препоръчвам да се насърчават младите хора на града и района, за да може да остават или да се завръщат и реализират тук. Това е бъдещето!

Направете кратко сравнение между развитието на икономиката и възможността за професионална реализация в града преди и след 89-та година. Какви са разликите?

Разликите са във времето, политиката и човешкия фактор. Ако в един период от време ти искат гражданство, за да живееш в столицата, то днес такова нещо няма. Светът се глобализира, животът е много интензивен. 

Каква е ролята на учителя за формиране на доброто бъдеще на младото поколение?

Добрият учител е важен инструмент за постигане на качествено, ефективно и адекватно образование, което е предпоставка за пълноценна професионална и житейска реализация. 

Материалът е изготвен от Габриел Георгиев, ученик от СУ "Проф. д-р Асен Златаров", гр. Годеч за ученическия конкурс на EspressoNews "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца