Какво място отреждат българските Future Makers на социалните каузи?

803 преглеждания

11 момичета и момчета споделят своето виждане за нуждата от това да се борим не само за личното си щастие, но и за по-доброто бъдеще на обществото ни

Наскоро ви запознахме с говорителите на младежката конференция Future Makers, които на 21 ноември ще разкажат своите истории, за да помогнат на своите връстници да открият идеи и вдъхновение за своето успешно кариерно развитие. Те са истински създадели на бъдеще, които не се страхуват да „кривнат“ от добре познатия път, за да потърсят начин и смисъл да правят това, което обичат. Някъде там, в преследване на личното си щастие и кариерния успех, тези млади хора са открили нуждата да бъдат полезни на другите, да дарят времето и енергията си в името на една по-голяма цел, отвъд собственото си благополучие.

След като разбрахме какви цели са си поставили като говорители на младежката конференция Future Makers 2020, днес се срещаме отново с лицата на Future Makers 2020, за да ги попитаме дали според тях социалните каузи променят обществената среда. Ако ви е любопитно да чуете историите им на живо, регистрирайте се безплатно за събитието на https://futuremakers.nextstep.bg/.

Освен да чуете 10 вдъхновяващи презентации, ще можете да се включите в онлайн срещи с организации, работещи с младежи, и да участвате в уъркшопи на експерти в различни професионални сфери.

Социалните каузи променят ли обществената среда?

Даниел Пенев, журналист: Разбира се, че я променят. Социалните каузи допринасят за градивната промяна в едно общество по три начина. Първо, те запълват липси и предлагат решения на проблеми, с които по една или друга причина отделни институции или граждани не се справят. Второ, те могат да бъдат източник на добри практики и иновации, които могат да са приложими не само в граждански организации, но и в света на бизнеса и публичния сектор. И трето, всяка една социална кауза, подета с чисти намерения, изважда на повърхността доброто у хората и ги подтиква да споделят, да помагат и да обичат. Тези три функции на социалните каузи имат обща нишка, която се изразява в заразителността на личната инициатива, отговорните действия и добрия пример.

Мартина Георгиева, StudyHub BulgariaОпределено. Гражданското участие води, ако не до промяна, то до говорене за проблема, а какво по-важно от това? Колкото повече действаме, до толкова повече хора ще достигнем, толкова повече хора ще въвлечем в каузата си и толкова повече животи ще променим. А дори един променен живот е достатъчен, за да наречем една социална кауза успешна.

 

Виктор Колев, ученик: Разбира се, че я променят! Социалните каузи подтикват към действие и разпространяват огъня на идеите в обществото, а именно тези две неща водят до истинска обществена промяна.

 

 

 

Ива Николова и Ева Николова, Доброволец.com:Социалните каузи създават обществената среда, а промяната започва с теб, мен и всички нас. Ние вярваме, че социалната ангажираност е не просто добродетел - тя е отговорност.

 

 

 

Аделина Андонова, Екип Вдъхновители: Разбира се, че да. Социалните каузи са едно от основните неща, които са знак на промяна. Защото създавайки, подкрепяйки и участвайки в социална кауза, първо ние трябва да сме променили съзнанието си в посока: „Да, от това има смисъл“. Доказателство за това сме както ние от екип "Вдъхновителите", така и всички прекрасни млади и вдъхновяващи лектори на Future Makers 2020, с които имах възможността да се запозная. Важно е всеки един от хората в обществото ни да осъзнае, че промяната започва първо от нас самите. А след това ние сме отговорни да създаваме промяна и в хората, с които животът ни среща.

Борислав Йорданов, Resume Sportswear: Абсолютно да! Хората имат нужда от социални каузи. Заедно се справяме по-добре с глобални проблеми като замърсяването, а освен това с общи усилия можем да вдъхновим и други хора да се включат. Общата кауза ни помага да се чувстваме по-добре, а и Земята ни има нужда от повече каузи, за да я опазим зелена и чиста.

 

 

Георги Коджабашев, татуист: Обединяват я. Няма нищо по-силно от група хора, които имат обща цел и гледат в една посока. Да мислиш за всички пред това да мислиш само за себе си е ключът към една по-добра обществена среда.

 

 

 

Стефани Събчева, Stephanie Sport: Да, разбира се, че променят обществената среда. Когато се говори за даден проблем, той рано или късно бива чут. А когато бъде чут, има голяма вероятност да бъдат направени първите крачки към разрешаването му. Аз винаги съм била на мнение, че проблемите трябва да се обсъждат, било то социални или лични. Само по този начин може да се случи промяна.

 

Иван Драгомиров, учител: Променят я, ако хората в нея искат промяната. Както в класната стая, така и извън нея, знанието, опитът, желанието за промяна, ученето от грешките - няма как да се "налеят" в главата на някого. Всичко опира до повтаряне, изграждане на навици и силата на личния пример. Ако аз като човек демонстрирам желанието си да направя нещата по-добри, то поне за един човек /без значение в класната стая или извън нея/ ще види смисъл в това да иска промяна.

 

Татяна Иванова, уеничка: Не! Социалните каузи могат да променят мисленето на човек, да му дадат отговорите, да бъдат проблясъкът, а човек променя обществената среда. Всичко е навързано. Като доброволец в много организации смея да кажа, че склонността за промяна е или вродена, или се развива бавно с времето. Хората имат изградени навици и не всички обичат риска!



EspressoNews e медиен партньор на Future Makers 2020.

Запознайте се отблизо с лицата на младежката конференция Future Makers

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук
 
 
 
 


Тагове