Клуб „Неронци“ отбеляза 85-годишнината от рождението на своя патрон

2496 преглеждания

Божурище заслужава да има своето арт място

На 24.06.2018 г., по повод 85-годишнината от рождението на български художник Димитър Казаков (Нерон), клуб „Неронци“, заедно със сдружение „Утро за мечтатели“, организира състезание за деца и младежи в град Божурище. На знакови места в целия град бяха разположени общо 11 пункта, през които записалите се групи от минимум едно дете и родител трябваше да преминат, да изпълнят различните творчески, спортни или музикални задачи, за да могат да получат печат. В играта се включиха общо шест детски отбора, а броят на доброволците към организацията беше над 20.

Единадесетте пункта бяха разположени при стенописа на Казаков, читалище „Христо Ботев 1934 г.“, сградите на начален и гимназиален етап на СУ „Летец Христо Топракчиев“, спортните игрища, водната кула, парк „Орлите“, един от мостовете над р. Гурмазовска, вековните дървета, Градинката на божура и статуята на Казаков. Като задачи на различните пунктове имаше стрелба с лък, танцуване, удряне на сервис, оцветяване, образователни викторини и много, много тичане, състезателен дух и настроение.

Състезанието беше едновременно за време и за точки. Отборите можеха да получават бонус точки при закупуване на картички със снимка и информация за Божурище, закупуване на картина, дарение на книга, намиране на еднорог и др. Наградите за класиралите на първо, второ и трето място бяха съответно сума от 100 лв., голям и малък размер картина, рисувани от членове на клуб „Неронци“.

Награждаването на победителите се проведе в сладкарница „Козаро“. Два от отборите се бореха за първото място – единият беше финиширал първи, но другият имаше повече бонус точки. За да бъде определен победителят в благородната надпревара, отборите  трябваше да се съревновават в решаването на допълнителна задача – въртене на обръч. Двата отбора излъчиха по един свой представител, който да покаже умения и издръжливост с обръча, като в крайна сметка спечели отборът с повечето точки. Неговият представител успя да задържи и върти обръча цели 8 секунди.

Oколо статуята „Божура” бе разположена новата изложба на клуба, озаглавена „Известните художници”. Творбите са рисувани по известни произведения на Пикасо, Моне и Ван Гог - световно известни художници, променили историята на изобразителното изкуство - точно какъвто е и Казаков. Картините са обявени за продажба в онлайн търг.

Така с много усмивки, игри и емоции завърши състезанието, с което клуб „Неронци“ отбеляза годишнината от рождението на своя патрон. Неговият формат, начин на провеждане, включването на толкова доброволци в организацията и отбори в надпреварата вдъхват оптимизъм, че подобни инициативи имат място в календара на Божурище. Те правят града едно по-забавно и интригуващо място за деца и възрастни.

Събитието имаше и продължение, като на 26 юни, Валя Станкова, управител на сдружение „Клуб „Неронци“ и Влади Лазарова, член на клуба, дариха събраните по време на събитието книги на сладкарница „Козаро“.

„Решихме да ги дарим на сладкарница "Козаро", тъй като те изключително много помагат и подкрепят клуба ни и същото така забелязахме, че имат специално отношение към изкуството и литературата. Пожелаваме им да са все така добронамерени към младите творци и обърнати към изкуството. Благодарим Ви - Божурище заслужава да има своето арт място. Приятно четене на клиентите им!“, споделя г-жа Станкова, мотивите за дарението, във фейсбук страницата на клуба.

Бианка Маринова, ученик в СУ „Летец Христо Топракчиев“, посланик на Божурище от ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“

Снимки: Клуб "Неронци"