Коли без винетка няма да могат да напускат страната

1077 преглеждания

И да минават Годишен технически преглед

Автомобили, които нямат винетки, няма да имат право да напускат страната и няма да могат да преминават годишен технически преглед. Това реши парламентът на днешното си заседание.

Останалите приети на първо четене промени в Закона за движение по пътищата предвиждат в полицейските автомобили да има ПОС терминали. Целта е да се даде възможност на водачите да платят санкциите си веднага, съобщава Nova.

300 лв. ще е глобата за коли без винетки.

Според сега действащия закон, ако при проверка се установи, че водачът не е платил глобите си в срок, шофьорската му книжка се отнема до погасяване на санкциите в пълен размер.

Промените предвиждат възможност задълженото лице да може да плати глобите в рамките на два часа след връчването на акта за принудително отнемане на шофьорската книжка.

Проените в нормативния акт бяха приети със 109 гласа "за", 15 "против" и 18 "въздържали се".

Премахва се и изискването за представяне на хартиен носител на определени официални удостоверителни документи, необходими за издаването на удостоверение за регистрация за извършването на пътна помощ по пътищата, отворени за обществено ползване.

Междувременно вчера Народното събрание отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за корпоративното подоходно облагане в частта им за местните данъци и такси.

Със 130 гласа "за" и 46 "против" депутатите приеха отново измененията, които предвиждат по-високи данъци за старите автомобили, въвеждане на по-високи данъчни ставки за жилищни имоти в български курорти и отлагане на реформата за таксата върху битовите отпадъци.

Източник: Nova
EspressoNews