Красота без усилия: засаждане и грижи за мушкатото

5386 преглеждания

Кое е най-подходящото време за засаждане на мушкатото?

Мушкатото е едно от най-популярните цъфтящи растения за лехите в градината и летния оазис на балкона у дома. И за това има основателна причина: то се предлага в многобройни цветове и форми. Мушкатото (познато още с латинското си име пеларгониум) расте бързо, цъфти обилно и продължително от пролетта до есента, не изисква особени грижи и е издръжливо. Не е необходимо да сте специалист, за да вирее в дома ви. Това растение ще накара дори начинаещите градинари да се гордеят със себе си, ако спазват няколко прости съвета за отглеждането му. Експертите от Pelargonium for Europe (PfE) знаят точно какво е важно при засаждането и грижите за мушкатото.

Кое е най-подходящото време за засаждане на мушкатото?

Веднага щом настъпят първите топли пролетни дни, може да започнете да засаждате балконите и терасите. Но внимавайте с мушкатото, тъй като не понася добре студа. То трябва да се засажда само когато дневните температури редовно са над 10°C. Ако просто не можете да чакате, подгответе се да предпазите мушкатото от студа, ако е необходимо. Например, когато температурата навън е ниска, растенията ви ще се чувстват по-добре на перваза на прозореца, на стената на къщата или под покрив, отколкото на парапета на балкона, където има течение, или в саксия на студената земя. През нощта можете да защитите мушкатото от измръзване с градинска вълна, фолио с балончета или чаршаф. Въпреки това, ако отново стане много студено, трябва временно да поставите растенията си в защитено закрито помещение. Зимните градини, незамръзващите летни къщи или гаражите са подходящи убежища за спешни случаи, особено ако има естествена светлина.

Какво трябва да вземете предвид, когато засаждате мушкато?

Независимо дали е в сандъче, кашпа, саксия, висяща кошница или леха, пеларгониумът се чувства у дома си навсякъде. Стига да има достатъчно място. Разстоянието между отделните растения трябва да е поне 20 см, а височината на саксията - не по-малко от 18 см. Когато засаждате, използвайте висококачествен, предварително наторен компост, не забравяйте да включите дренажен слой и се уверете, че излишната вода може да се оттича по всяко време.

Кое е идеалното място за отглеждане на мушкато?

Пеларгониумът е чувствително към светлината растение. Колкото повече слънчева светлина получава, толкова по-обилно ще цъфти. За да се радвате бърз обилен цъфтеж, купувайте добре развити растения с много пъпки и гъста листна маса. Най-добре се чувства мушкатото на напълно осветени от слънцето места. Въпреки това то може да се справи и с частична сянка. Мушкатото не обича постоянните дъждове. Особено сортовете с големи или двойни цветове имат нужда от защита с покрив над главите си в дъждовните дни.

Как да поливате мушкатото правилно?

Мушкатото може да съхранява много влага в листата и стъблата си, така че няколко дни без вода не са проблем. За да цъфти обилно обаче, то се нуждае от редовно поливане. В много горещите летни дни е добре да го поливате сутрин и вечер. Прозоречните сандъчета с резервоари и автоматичните напоителни системи могат значително да намалят количеството на необходимото поливане. Съвет: Дъждовната или застоялата вода е идеална за поливане.

Особено при храстовидните растения понякога влагата не достига до почвата, дори и при дъждовно време. За да разберете дали растенията ви се нуждаят от вода, проверете влажността на почвата с пръст. Ако почвата се усеща топла и суха, трябва да полеете. При продължителни дъждове експертите препоръчват да се избягват капкообразуватели или саксии, в които може да се събира вода, тъй като пеларгониумът не обича да се преполива.

Как да наторявате мушкатото правилно?

Мушкатото се нуждае от много хранителни вещества. Трябва да започнете да го торите около четири до шест седмици след засаждането. Дотогава хранителните вещества често вече са изчерпани, дори и с предварително наторен компост. За оптимално подхранване просто добавяйте веднъж седмично във водата тор за цъфтящи растения. Можете също така да използвате торови пръчици. Те издържат около два до три месеца.

Ако при засаждането е използван тор с бавно освобождаване, можете да оставите повече време, преди да приложите подхранване. Колко точно време зависи, наред с други неща, от вида на използвания тор, температурата и влажността на почвата. От края на лятото нататък нерядко пеларгониумът се нуждае от допълнителни хранителни вещества, дори когато е подхранван с бавноразтворими торове. Можете да разпознаете недостига на хранителни вещества, когато престане да цъфти правилно или листата му пожълтеят, въпреки че всичко останало е наред.

Премахвайте повехналите цветове

Редовното отстраняване на изсъхналите цветове и листа, както и на мъртвите стъбла, поддържа здравето на мушкатото и стимулира образуването на нови цветове. Самопочистващите се сортове, които се срещат предимно сред каскадните мушкати, сами се отърсват от изсъхналите цветове и обикновено веднага образуват нови. Въпреки това изсъхналите листа все пак трябва да се отстраняват ръчно.

Зазимяване на мушкатото

Мушкатото е многогодишно растение. Ако искате да го зазимите и разполагате с достатъчно място, преди първата нощна слана подрежете растението до около 15 см и го преместете на светло и хладно място. То не се нуждае от торове и почти никаква вода през зимата. През пролетта пресадете мушкатото в пресен компост и го поставете на по-топло място. С малко късмет то ще поникне отново.

Pelargonium for Europe

Pelargonium for Europe е маркетингова инициатива на европейските производители на мушкато Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis / P. van der Haak Handelskwekerij, Geranien Endisch, Selecta One и Syngenta Flowers. Инициативата е създадена през 2016 г. с цел насърчаване продажбите на мушкато в Европа и осигуряването им в дългосрочен план. Понастоящем кампанията се провежда в 22 държави. В Германия, Австрия, Франция, Италия, Нидерландия и Полша маркетинговите дейности се подкрепят от ЕС като част от кампанията "Europe in Bloom".

Снимки: "Pelargonium for Europe"

Тагове