Лятото си отиде, но мушкатото може да ви радва и през есента

4706 преглеждания

Ако искате да се опитате да зазимите мушкатото, оставете го навън възможно най-дълго

Лятото отстъпи място на есента, чието ухание вече се усеща. Дните са по-кратки, времето е по-прохладно и ни обзема меланхолия. С пъстрите цветове на мушкатото обаче можем да си върнем ведрото лятно настроение. Експертите от Pelargonium for Europe (PfE) дават съвети как да предпазим тези многогодишни красавици от Южна Африка и те да цъфтят дори през есента.

в

Неслучайно и по-младите, и по-възрастните хора, в малките и по-големите населени места в цяла Европа обичат мушкатото. Не само че цветовете му греят в широка гама от нюанси и превръщат слънчеви и полусенчести балкони и тераси в цъфтящи убежища от пролетта до есента, но пеларгониумът (мушкатото) е така нареченото „благодарно растение“. Много здраво и лесно за поддържане, то няма големи изисквания към собственика си. И не е нужно да го заменяте с есенни растения още в началото на есента. След много горещо и изтощително лято, мушкатото остава в най-добрата си форма, дори когато температурите се понижат. А с правилната грижа тази върхова форма може да се поддържа чак до първите слани.

в

Продължавайте да торите. За да растат и цъфтят, мушкатата се нуждаят от хранителни вещества, затова продължете да ги торите, дори и с половин доза. Дълготрайните торове в почвата се изразходват бавно през есента. Допълнителното наторяване ще даде на растенията нов тласък.

Не поливайте толкова обилно. В горещите летни дни посягането към лейката е толкова важна част от ежедневието, колкото и миенето на зъбите, но през есента е време да поливаме по-малко. Почвата изпарява по-малко вода, както и самото мушкато. Съветът на експертите: първо проверете как се усеща почвата, а след това поливайте.

Място на слънце. С намаляването на слънцето сянката, която хвърлят дърветата и сградите, се променя. През есента една саксия или сандъче може да получават само няколко часа пряка слънчева светлина на ден. Ако успеете да намерите слънчево място за мушкатото си, въпреки есенната светлина, ще си осигурите повече цъфтеж.

Зазимяване на мушкатото. Ако искате да се опитате да зазимите мушкатото, оставете го навън възможно най-дълго. Свежият въздух и слънчевата светлина винаги са по-добри от зимуването на закрито. Ако температурите останат трайно едноцифрени, преместете растението на място за презимуване. Отрежете издънките до около 15 см и поставете саксиите на хладно място (5-10°C), например в зимна градина или оранжерия. През пролетта растенията трябва внимателно да бъдат пуснати отново на светлина. Това ще изисква повече търпение, отколкото при новите растения, преди да цъфнат отново. Затова зазимяването е целесъобразно главно за редки сортове или за растения със специални навици на растеж. Подробни съвети за всички аспекти на грижата за мушкатото можете да получите в специализираните магазини.

в

Pelargonium for Europe

Pelargonium for Europe е маркетингова инициатива на европейските производители на мушкато Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis / P. van der Haak Handelskwekerij, Geranien Endisch, Selecta One и Syngenta Flowers. Инициативата е създадена през 2016 г. с цел насърчаване продажбите на мушкато в Европа и осигуряването им в дългосрочен план. Понастоящем кампанията се провежда в 22 държави. В Германия, Австрия, Франция, Италия, Нидерландия и Полша маркетинговите дейности се подкрепят от ЕС като част от кампанията „Europe in Bloom“.

Снимки: „Pelargonium for Europe“

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук