МОН публикува списък с одобрените учебници за учебната 2017/2018 г. Доставката по училищата започва от 25 август

3263 преглеждания

Днес Министерството на образованието и науката (МОН) публикува списък с утвърдените учебници, които ще се използват в системата на училищното образование за учебната 2017/2018 година. До 21 август 2017 г. (понеделник) учителите трябва да изберат по кои от тях ще преподават в клас и да подадат заявка до директорите. До 24 август 2017 г. (четвъртък) трябва да бъдат сключени договорите с издателствата за закупуване и доставка.

От 25 август 2017 г. започва разпространението на одобрените за ползване учебници и учебни комплекти за II и VI клас в училищата в страната, информират от Министерството на образованието и науката. Очаква се в първия учебен ден всички ученици да имат необходимите пособия за учене. При забавяне на доставката, то няма да е значително и учебниците ще бъдат осигурени преди децата да са преговорили материала от миналата година. 

На 17 август, вносителите на проекти на учебници и учебни комплекти получиха заповедите на министъра на образованието и науката за одобрение или отказ от одобрение. Общо подписаните заповеди са 260, от които 256 са на одобрени учебници и учебни комплекти. От двата етапа на оценяване стана ясно, че те отговарят на държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала и са получили над 50% положителни оценки от учителите по съответните учебни предмети в страната.

Учебниците и учебните комплекти за учениците от I до IV клас и учебниците за учениците от V до VII клас са безплатни и се предоставят безвъзмездно от МОН. На децата в I клас се дават нови учебни комплекти всяка учебна година. Останалите пособия могат да се използват до 3 г., след което се подменят.

EspressoNews