Майсторите на зимнина ще премерят сили в „Драгомания 2022“

476 преглеждания

Събитието ще се проведе в НЧ „Драгоман 1925“

Майсторите на домашно приготвената зимнина ще премерят сили по време на „Драгомания 2022“. Традиционният празник на зимнината в Драгоман ще се проведе на 22 октомври /събота/, от 11.00 ч. в НЧ „Драгоман 1925“.

Всички желаещи да участват със свои изделия в областта на зимнината може да представят своите вкусотии в съботния ден, до 10.00 ч. Организаторите са предвидили много материални награди за най-добре представилите се майстори-кулинари. Празникът ще бъде съпроводен от художествена програма, реализирана от самодейни колективи.

През 2013 г. НЧ „Драгоман 1925” поставя началото на традиционния Празник на зимнината „Драгомания”, провеждан в навечерието на Димитровден. Празникът популяризира изкуството и майсторството на старите драгоманци да изработват и съхраняват вкусна и питателна зимнина за прехранване през зимата. В местната традиция участват любители кулинари от България и Р. Сърбия.

Традиционният празник е адресиран към младото поколение, с цел да се възпитава в дух на признателност към живота и битието на нашите родители и прародители, живели в района на Драгоман, в по-ранни времена. Мотото на празника е: „Направи си сам – да ти е вкусно“

През 2020 г. при Читалището е създаден и започва да функционира художествен състав за пресъздаване на местни традиции и обичаи „Драгония”, с ръководител Георгия Райкова, като състава взема активно участие в Празника на зимнината.

Източник: Благой Божилов – Facebook Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук