Милена Узунова от Божурище: „Докато пишех „Тийн приключения“, много пъти си представях как успявам да я издам и хората я харесват“

3627 преглеждания

Какво е предизвикателството да напишеш роман на 13 години?

Представяме ви Милена Узунова от Божурище, която е само на 13 години и вече е написала първия си роман - „Тийн приключения“.

Как откри в себе си любовта към писането?

Аз по принцип обичам математиката и винаги е било така. Никога не съм предполагала, че ще ме привлече писането, докато не дойде 26 януари 2021 г. Имах час по български език и за домашно трябваше да довърша един текст. Докато го писах ми идваха много интересни идеи, написах ги и ги съединих заедно с началото на дадения текст. Така учителката ми го прочете и каза, че имам бъдеще на писател. Точно с тези думи тя предизвика интереса ми към писането. След училище споделих на приятелките ми за идеята ми да напиша книга, те ме подкрепиха и така седнах пред компютъра и започнах.

Какво е предизвикателството да напишеш роман на 13 години?

Честно казано беше доста голямо предизвикателство. Не само, защото съм дете, но и защото семейството ми не знаеше, че пиша книга. Аз самата не исках да им казвам, за да мога да ги изненадам след това. Е, получи се. Когато им показах написаното, бяха много щастливи. Иначе като цяло писането на „Тийн приключения“ премина през три етапа. Първоначално я кръстих „Да бъдеш фен“, написах около 70 страници, но бях сложила много голям шрифт и буквите изглеждаха огромни. Ето защо я поправих като добавих още приключения. Шрифтът се смали, но пак не ми изглеждаше добре. Дадох си почивка за около два месеца, после отново я редактирах и вече е завършена. В това голямо предизвикателство са и моите приятелки, защото ми помагаха за много неща, а и главните герои са прототипи точно на тях.

Към коя аудитория е насочен романа ти, какво може да прочетем в него?

Романът е с приключенски характер, преобладават приключения. Разказва се за две момичета, които искат да станат сценаристи. В началото те не следват мечтата си, заради грешки от миналото, но успяват да ги поправят и продължават към нея. Много им е трудно да я изпълнят, но дали успяват, няма да издавам.

Къде нашите читатели могат да намерят романа „Тийн приключения“, за да го прочетат?

„Тийн приключения“ все още не е издадена, но се надявам това да стане много скоро.

Как се съчетава училището и обичайните занимания на един съвременен тийнейджър със сериозното писане?

Писането не пречеше на ученето ми. На първо място винаги си беше училището. Щом приключвах с учебните часове си написвах домашните и веднага сядах да творя. Когато човек иска нещо, винаги има начин да го постигне.

Това първия опит ли ти е или имаш и други, създадени от теб текстове?

В 3. и 4. клас написах няколко стихотворения. Много обичах да създавам рими, а и освен българския и математиката, много обичам музиката. Щом създавах стихотворение му измислях мелодия и ставаше песен. За жалост те вече са изгубени някъде, но това не значи, че няма да създам нови.

Представяш ли си се като издаван и популярен писател?

Докато пишех книгата, много пъти си представях как успявам да я издам и хората я харесват. Макар само в главата ми, чувството е необяснимо страхотно и ще се постарая да го изпитам наистина.

Продължи изречението - да учиш и твориш по време на пандемия…

Да учиш и твориш по време на пандемия е много забавно, защото когато бях под карантина повечето време от деня ми минаваше в писане.

Какво би пожелала на своите връстници и на читателите на EspressoNews?

Пожелавам да бъдат вечно усмихнати и дори нещо да им се струва трудно, това не означава, че е невъзможно!

Снимка: Милена Узунова - личен архив

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук