Министър Богданов и посланикът на Казахстан обсъдиха сътрудничество в производството на зелен водород

7619 преглеждания

Обсъдиха и възможностите за повишаване на стокообмена между страните

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и посланикът на Казахстан в България Н. Пр. Виктор Темирбаев обсъдиха възможностите за активизиране на икономическото сътрудничество между двете държави.

Една от сферите на взаимодействие е производството на зелен водород, стана ясно по време на срещата в Министерството на икономиката и индустрията. „България има всички предпоставки да се превърне в регионален лидер в производството на зелен водород”, обяви министър Богданов.

По време на разговорите стана ясно и че предстои провеждането на заседание на междуправителствената комисия по икономическо сътрудничество. „Минало е много време от предишната и дошъл моментът да обсъдим бъдещи приоритетни сектори за взаимодействие“, каза министър Богданов. Предвижда се и провеждане на бизнес форум с участието на представители на компании от двете държави в рамките на комисията.Министър Богданов и посланикът на Казахстан обсъдиха сътрудничество в производството на зелен водород

Министърът на икономиката и индустрията и посланикът на Казахстан обсъдиха и възможностите за повишаване на стокообмена между страните, както и сектори от взаимен интерес като развитие на транспортната инфраструктура, диверсифициране на доставките на енергийни източници и др. Министър Богданов изтъкна, че България е един от най-големите производители на медни суровини и подчерта, че целта ни е да растем във веригите на доставки, така че да участваме в производството на модули за електромобили. Той представи и най-новата индустриална зона в страната – в Доброславци, която ще бъде първата специализирана у нас за автомобилния сектор.

„Много е важно държавите ни да имат добър политически диалог, но също толкова важно е да имаме добра основа за икономическо сътрудничество“, каза министър Богданов. Посланик Темирбаев определи България като важен икономически партньор за Казахстан и обяви, че между двете страни има много нереализиран потенциал в икономическите отношения.

Източник и снимка: Министерство на икономиката

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук