Министър Борисов подписа три сертификата за инвестиции на стойност над 8 млн.лв., които ще разкрият близо 300 нови работни места

676 преглеждания

Според предварителните данни през третото тримесечие на годината инвестициите започват да се възстановяват

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов подписа три сертификата за инвестиции по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на обща стойност 8.3 млн.лв., които ще разкрият близо 300 нови работни места. Две от инвестициите на „Фармалекс България” и на „БАДЕР България“ получават сертификат клас „А“, а третата инвестиция на „РОК 7” ЕООД - сертификат клас „Б“.

Министър Борисов посочи, че според предварителните данни през третото тримесечие на годината инвестициите започват да се възстановяват. По думите му растежът им в структурата на БВП през третото, спрямо края на второто тримесечие е  4.3 на сто в реално изражение. Икономическият министър подчерта, че по данни на международната инвестиционна позиция на България поддържана от БНБ, ръстът на инвестициите за последната година е 1 млрд. евро, а от началото на мандата на правителството – 6 млрд. евро.

Инвестицията на „БАДЕР България“ е за  производство на тапицерии за автомобилната индустрия, което ще се реализира на територията на община Русе. Проектът е в размер на 1 500 000 лв., като чрез него ще бъдат разкрити 180 нови работни места. „БАДЕР България ” КД е част от световния лидер в производството на автомобилен интериор – БАДЕР ГРУП ГМБХ КД, със седалище в Германия. Компанията е лидер в производството на кожа за автомобилния пазар има над 11 300 служители в 15 модерни съоръжения, разположени на 5 континента. Инвестиционният проект е свързан със създаване на предприятие за шиене на автомобилен интериор.

Вторият проект, който ще получи сертификат за инвестиция клас „А“ е за разширение на дейността на „Фармалекс България“ АД , като инвестицията по него възлиза на  120 000 лв. и ще бъдат разкрити 60 нови работни места. Предмет на дейност на дружеството е предоставяне на консултантски и маркетингови услуги, пазарни проучвания, дейности, свързани с анализ и обработка на данни от проучвания на продукти в сектора на здравеопазването и свързаните области. Компанията предвижда разширение на дейността си, в направления свързани с  развойна дейност, регулаторни дейности, лекарствена безопасност, качество и съответствие с изискванията.

Проектът на „РОК 7” ЕООД, който ще получи сертификат за инвестиция клас  „Б“ е за изграждане на предприятие за производство на каменна вата, който ще се реализира в община Търговище.  Инвестицията е за 6 770 000 лв., като ще бъдат разкрити нови  49 работни места. Инвестиционният проект предвижда изграждане на завод за производство на каменна вата от базалт с капацитет 10 000 тона на година.

Източник и снимка: Министерство на икономиката

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук