Нина Копринджийска: „Всеки човек заслужава да бъде подкрепен“

2681 преглеждания

Със заместник-кмета на община Своге с ресор „Образование, култура и социални дейности“, разговаря Мариана Георгиева

Нина Копринджийска е заместник-кмет на Община Своге с ресор "Образование, култура и социални дейности". От интервюто, което тя даде за „EspressoNews“, можете да разберете как съхранява облика на община Своге, чрез запазването на българските традиции, грижата към хората, децата и учениците.

Г-жо Копринджийска, споделете кога/как станахте заместник-кмет на Община Своге и харесвате ли работата си?

Длъжността, която първоначално заемах в Община Своге, беше Директор на дирекция „Европейски програми и проекти“. Кметът на Община Своге - г-н Емил Иванов, ми гласува доверие и през 2016 г. заех длъжността заместник-кмет. За мен това е отговорност, а не просто длъжност. От другата страна на отговорността стои удовлетворението от работата в полза на обществото.

Вашият ресор е "Образование, култура и социални дейности". Опишете дейността му и какъв принос за населението има той.

Образованието, културата и социалните дейности са ресори, които вървят ръка за ръка. Ако трябва да говоря за всеки по отделно със сигурност в някакъв момент те ще се припокрият. Образованието от една страна е бъдещето на общината - стратегически приорите, а от друга - заема привилегировано място, защото навиците за социален усет и желанието за житейска реализация се създават още в ранните години на едно дете в училище. Както казва една китайска поговорка: “Ако мислиш за утре - вземи си храна. Ако мислиш за една година напред - посади дърво. Ако мислиш за сто години напред - образовай децата си”.

Реализираме много програми, насочени към младите хора, с които улесняваме достъпа до заетост и осигуряване на подкрепа за социалното включване, като  “Развитие на социалното предприемачество”, „Старт в кариерата“, „Обучение и заетост на младите хора“ и др., за да може те да остават в общината.

Наред с това, развиваме и активна социална политика за подобряване качеството на живот и достъпа до социални услуги за социално включване на хора с увреждания и хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване. Резултатът, който целим, е  да подобрим качеството на живот на възрастните и лицата с увреждане, чрез създаване на условия и подкрепа за ефективно упражняване правото им на независим живот и социална интеграция. Истински щастлива съм, когато виждам как животът им се променя, след като разбират, че правата им се защитават и получават нужната подкрепа.

Кои според Вас са успешните стратегии за привличане на инвестиции на територията на община Своге и кои са факторите, от които зависи то?

Създавайки микро или макропредприятие на всеки инвеститор му трябва работна ръка. В днешно време има недостиг на кадри и това се очертава като основен проблем за бизнеса. Разполагайки с нужния квалифициран персонал един инвеститор ще предпочете да създаде и развие бизнес на място, което има нужната работна ръка. Обстоятелства, които заслужават внимание, са ниските данъци и облекчени условия за предприемачите. И не на последно място - инфраструктурата. Обръщаме съществено внимание на тези фактори и работим дългосрочно за създаването на конкурентно предимство на общината в тази посока, защото от които зависи привличането и задържането на сериозни инвестиции.

Има ли условия за създаване и развитие на успешен бизнес в общината?

Ако човек е амбициозен, целеустремен и постоянен в това което прави, винаги може да създаде и развие добра идея, която да превърне в успешен бизнес. Грижим се в Своге да създадем подходящи условия, инфраструктура, качество и бързина на административните услуги и др., за да може, всеки, който е решил да развива бизнес тук, да може да успее.

Как развивате културата и опазвате българските традиции и обичаи в общината?

Културният ни календар е изключително разнообразен. На територията на община Своге функционират 14 читалища, които успешно развиват дейността си. Признанието за положените усилия не закъснява - самодейните състави на Своге ни дават много поводи за гордост, включително и с присъдените отличия и награди. Наред с това, всяка година организираме фестивали, които се превръщат в традиция и събират все по-повече участници и гости. Специално искам да отбележа фестивала “Празници на хляба”. Идеята ни, която с всяко следващо издание се възприема все по-радушно, е да предадем изконните български традиции от възрастните на младото поколение, от нашите баби и дядовци на децата ни.  С този проект спечелихме и финансиране по програма “Еразъм +”. Благодарение на реализацията на проектните дейности Своге бе домакин на 60 младежи до 29 годишна възраст от Турция и Словакия. Основната идея на проекта бе да се опознае културата на различните народи и да се създадат приятелски отношение между участниците.

Посещават ли се често природните забележителности в община Своге от туристи?

Природата е едно от най-големите богатства на общината и се стремим да поддържаме достъпна инфраструктура, както и да предоставяме възможност за развитието на различни форми на алтернативен туризъм. Досега прекрасните гледки, възможностите за скално катерене, Вело преходи, рафтинг, тийм билдинг, многобройните еко-пътеки, пещерите и местата за къмпингуване, находящи се на нашата територия, бяха слабо известни дори и за столичани в национален мащаб и чужбина. За да преодолеем този проблем, в общината привлякохме екип от съмишленици – експерти в сферата на екстремния и приключенски туризъм и вече имаме резултати. Идентифицирахме и създадохме база данни с всички налични туристически обекти. Проведохме няколко планински велосъстезания „Джуренец куест“, фестивал Арт Екстрийм, идеята за които е промотиране но общината, като дестинация за незабравими приключенски изживявания. Основна линия в политиката на общинското ръководство е превръщането на общината в атрактивна туристическа дестинация.

От какво зависи бъдещето на община Своге? 

Бъдещето е в нашите ръце! Какво по-хубаво от това сами да съхраним природата си, да успеем професионално и стъпка по стъпка да превърнем територията на община Своге в едно привлекателно място за местните и туристите? Всеки човек трябва да даде зелена светлина на възможностите си и най-вече да търси път към осъществяването на целите си. Съветвам всички да развиват потенциала си до максимална степен, а ако имат нужда от съдействие и приятелско рамо - екипът на община Своге сме на среща! Всеки човек заслужава да бъде подкрепен!

Материалът е изготвен от Мариана Георгиева, ученичка в ПГ "Велизар Пеев", гр. Своге, за ученическия конкурс на EspressoNews - "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома".

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца