Отбелязваме Възкресение Христово

139 преглеждания

Православният свят се поздравява с "Христос Воскресе!"

Днес, православните християни отбелязват най-светлия си празник - Възкресение Христово. Денят е наричан Празник на всички празници. Камбаните на черквите в цялата страна, още в полунощ, забиха тържествено, за да възвестят Възкресението. От днес, до Възнесение Христово, вярващите се поздравяват с "Христос Воскресе", а отговорът е "Воистина Воскресе"! 

Според евангелския разказ на третия ден след разпването на Христос жените мироносици отишли на гроба, за да помажат тялото му, но открили, че той е празен - Иисус бил възкръснал. Традицията повелява на днешния ден да се чукат яйца, като според преданието, тя идва от Мария Магдалена, която отишла в Рим, явила се пред император Тиберий и обвинила Пилат Понтийски, че е нарушил римските закони, осъждайки невинен човек. Тя подала на императора червено яйце, което символизира пролятата невинна кръв и го поздравила с: Христос Воскресе!"

Празникът слага края на 40-дневния Велик пост, като на днешния ден се разменят и ядат козунаци, а в трапезата присъства и агнешко месо, като символ на жертвата на агнеца. 

Екипът на EspressoNews честити на всички православни българи, светлия празник и пожелава здраве, вяра и много успехи!