Отбелязваме Деня на Европа със стрийминг от Виена с Деветата симфония на Бетовен

897 преглеждания

Братя Владигерови са сред деветимата изпълнители, които ще участват в тържественото отбелязване на 9 май

Денят на Европа, 9 май, ще бъде отбелязан със специално включване на живо в интернет под наслов „Заедно като един – Together as one”. По време на едночасов стрийминг от Виена 9 изпълнители от страни от ЕС ще изпълнят Деветата симфония на Бетовен, приета за химн на Съюза, за 9 минути, като си предават щафетата и всеки представи своя интерпретация в различен музикален стил. Началото на живото излъчване е в 11.00 ч. (Виенско време) на 9 май. Братята Константин и Александър Владигерови са сред деветимата артисти, които от своите дневни ще поздравят гражданите на европейската общност, а стилът им на изпълнение ще бъде балкански джаз и класика.

Всеки от останалите осем творци ще изпълни „Одата на радостта“ в различен жанр в музиката - от класическа до поп, джаз, рап и др.  Част от изпълнението ще бъде преведено и на жестомимичен език.

В едночасовата програма на живото излъчване са предвидени и oфициални изявления на Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, на австрийските министър на външните работи  - Александър Шаленберг и на изкуствата и културата - Улрике Луначек, както и кратки разговори на живо с артисти от целия ЕС относно европейската солидарност и справянето с живота в някои трудни моменти по време на самоизолацията.

Освен на Деня на Европа събитието е посветено и на 25 години членство на Република Австрия в ЕС, 70 години от прочитането на декларацията на Робер Шуман, 75 години от създаването на ООН, 250 години от рождението на Бетовен, както и солидарността и многостранността на ЕС.

Повече за инициативата за отбелязване на Деня на Европа, програмата и линк към живото излъчване можете да намерите тук.
 
Източник: Министерство на културата, снимка: pixabay

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук