Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

1072 преглеждания

Обявен е през 1992 г. от Генералната асамблея на ООН

През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания. В този ден, в много държави се организират събития, които да напомнят, че е необходима ефективна промяна в условията на живот на хората с увреждания.

Когато Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания, си поставя за цел постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.

В забързаното ежедневие и притиснати от хиляди задачи, рядко се сещаме за хората с увреждания. Тези хора, които срещат много пречки, особено трудноподвижните. Рядко се замисляме и за децата, на които не са осигурени необходимите условия, за да ходят на училище, да играят и да се забавляват с връстниците си. Не осъзнаваме и че голяма част от инвалидите у нас са подложени на дълбока социална изолация, защото не са конкурентоспособни или защото нямат достъп и условия да работят.

Като общество трябва да се замислим и осъзнаем, че тези хора се нуждаят от особено внимание. Основна цел на политиките за хората с увреждания е да се създават условия те да имат същия индивидуален избор и контрол над живота си, както хората без увреждания. Нека им помогнем да го имат!

EspressoNews