Отнемат 10 точки за неправилно изпреварване и шофиране в насрещното

1504 преглеждания

Новите идеи са обявени за обществено обсъждане

Ново завишаване на санкциите за нарушение на пътя готви властта. Една от идеите е за неправилно изпреварване да се отнемат 10 контролни точки на шофьора, вместо досегашните 8. 10 точки ще се вземат и за шофиране в насрещното платно по магистрала или скоростен път.

Тези предложения са част от промени в наредбата за контролните точки. Новите идеи са обявени за обществено обсъждане, пише „24 часа“.

В края на миналата година депутатите решиха, че шофиране в насрещното ще се наказва със 1000 лв. глоба и отнемане на книжката за 3 месеца. Когато същото нарушение е извършено повторно, глобата е 4000 лв., а книжката ще се взема за 6 месеца.

В промените в наредбата е предвидено още младите шофьори да получат максималния брой точки две години след като са взели книжка. Ако през това време тя им е отнета, този период няма да се причислява към стажа.

Броят на контролните точки ще се възстановява с 1/3, ако водачът премине допълнително обучение. Това ще може да се случва само веднъж в годината. Точки ще се връщат и ако докаже, че е платил глобите си.

Всеки водач на МПС разполага с определен брой контролни точки. Първоначално водачът има 39 контролни точки. Водачите със стаж до 2 години имат само 27 контролни точки. При навършване на 2-годишният стаж водачите автоматично придобиват право на максимален размер от 39 контролни точки.

При отнети контролни точки, водачът трябва да отиде в КАТ по място на отчет и да попълни заявление за пълно възстановяване, като преди това заплати всички глоби. Броя на отнетите към тази дата се запазва.

Водачът на който са отнети всички контролни точки, губи правоспособността си и е длъжен да върне свидетелството си за управление на МПС в „КАТ- Пътна полиция” по място и отчет. Той може да бъде допуснат до изпит за придобиване на правоспособността, не по-рано от 6 месеца от датата, на която е върнато свидетелството. Водачът изтърпява наказание – лишаване от правоуправление на МПС, което влиза в сила от момента на връщане на свидетелството.

 

След успешно полагане на изпита на водача му се възстановяват контролните точки до първоначалният размер.

EspressoNews