Побитите камъни - сред каменните великани

1474 преглеждания

Пътепис на Ася Мелникова, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер“, гр. София

Когато слънчевите лъчи минават през тесните пролуки на големите каменни стълбове и създават сенчести рисунки на белия пясък, когато се чувстваш малък и незначителен покрай скалните великани - тогава разбираш, че се намираш в защитената местност Побити камъни. Легендите говорят, че Побитите камъни е било село, където жителите не са били хора, а каменни великани. Местното население е вярвало, че ежедневните ритуали и специалните камъни им даряват сила, любов и живот. Така и днес, когато човек отиде на тази забележителност, е длъжен да спази всеки един обичай, преди да стигне Кръгът на желанието. Това е дълъг пясъчен път, изпълнен с много предизвикателства, с които е длъжен да се сблъсне всеки един турист. Атмосферата, това спокойствие, което ти внушава мястото, не може да се сравнява с нищо друго. Много хора вярват, че тези камъни наистина са магически. Аз също вярвам. Не казвам, че наистина вършат работа, но ако силно повярваш, може и да стане.

Това невероятно място се намира около град Варна, където входът е свободен, а емоциите обещани. Вървейки по пътечките, намираш нищо освен камъни и растения, но не е ли това необикновеното, необичайното и различното в това място? Не е поредният скучен музей, където се измаряш само от дудненето на екскурзовода. Това е природата, това е дивото и истинското. Според мен най-доброто време от денонощието е малко преди залеза и по време на него. Тогава могат да се видят тайните послания на всеки един камък, като например Любовният камък, който само в определен час (когато слънцето тръгне да се скрива) показва малко сърчице скрито в него. Ако човек успее да го хване е късметлия, любовта е обещана за него. Продължаваме пътя, като минаваме между гъстите храсталаци, и откриваме нещо като трон. Ето защо съм настроена да вярвам, че това селце е могло да бъде древна цивилизация, а те да са оставили забележителности подобни на днешните дворци, които могат да бъдат разгледани.

Човек ще попита, къде е красотата в това място? Красотата се скрива в неординарното предназначение на тази забележителност. Да минаваш ритуали, да следиш историята и да се изправяш през някои трудности – това е хубостта на този пясъчен град. Не мога да предам с думи чувствата, които изпитва човек, когато за първи път стъпи на белия студен пясък с боси крака, и затръгне по пътечките, водещи към Кръга на желанието. Отиващата си слънчева светлина, грамадните скали и дивите растения все едно те преместват в друго измерение, наречено Побитите камъни. За смелите, които искат техните роднини и близки, или те самите да са здрави, трябва да преминат поредното каменно предизвикателство. Когато човек погледне към тези хора, които се мъчат да преминат през малката дупка в камъка, се чуди: Защо го правят? Ами ако заседнат? Тези смелчаци не се предават и се борят, болестта да напусне телата на любимите им хора, или поне вярват, че тя ще си тръгне.

А какво е Кръгът на желанието? Това е в буквален смисъл кръг от камъни, където по средата има място за сядане. Там сяда човекът, който иска да си пожелае нещо. Но не е само да си пожелаеш и да си тръгнеш, необичайното тук е, че трябва да поседиш минута в пълна тишина и да си мислиш само за това единствено желание, което искаш с все сърце да се сбъдне. Когато си седнал сам в средата на този голям кръг, имаш усещането, че около теб има други хора, които също желаят същото, които са готови да ти помогнат да се сбъдне тази мечта, които са тук да те изслушат.

Това място те кара да се замислиш, дали магията наистина може да съществува, или всичко идва от главата ти. Но според мен няма друго кътче, където да започнеш да се съмняваш в измислицата за магията и отвъдните сили. Ако имах възможността, щях да съм там постоянно, защото никъде не мога да съм толкова спокойна, колкото тук. Когато минавате през Варна, отбийте се за един час в това райско кътче, повярвайте ми, няма да съжалявате за нищо. Съветвам ви да спазите ритуалите, кой знае, може любовта на живота ви да ви отвърне на чувствата, може би ще се излекувате или по някаква причина вашето най-съкровено желание да се сбъдне. Аз искам да отида пак там, не само защото имам какво да загатна или кого да излекувам, а защото искам да се насладя на рая, който съществува на нашата земя.

„Патриоти“ - горди, но само днес

Материалът е изготвен от Ася Мелникова, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер“, гр. София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин