Подсигурен специализиран транспорт за хора в неравностойно положение и с увреждания в град Божурище

1605 преглеждания

 Гражданите на община Божурище с увреждания и такива в неравностойно положение вече ще имат на разположение специализиран микробус, научи EspressoNews от фейсбук страницата на кмета на общината – г-н Георги Димов. Със закупуването на специализираното превозно средство от община Божурище, ще се извършва транспортирането на децата, младежите и възрастните хора с множество увреждания, включени в проект "Подкрепа за независим и достоен живот в община Божурище“.

Автомобилът разполага с платформа за повдигане на инвалидни колички и възможност за тяхното застопоряване. Предвидени са специални места за придружителите на потребителите, а именно техните лични асистенти, социални асистенти и домашни помощници.

 Специализираният транспорт ще бъде използван след предварителна заявка, подадена от нуждаещите се потребители и след направата на график за неговото ползване. Хората от целевата група ще могат да посещават лечебни заведения, институции и културни събития - самостоятелно или придружени от асистентите или помощниците си.

Тази инициатива на Община Божурище, цели да осигури добри условия за живот на хората с увреждания, както и да бъде подсигурена услугата на трудноподвижни лица, деца и младежи с увреждания.

Бусът е част от изпълнението на проект "Подкрепа за независим и достоен живот в община Божурище“ по договор BG05M9OP001-2.002-0291-C01. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския социален фонд по Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Независим живот" по приоритетна ос 2 „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното изключване“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

 

 EsperessoNews