Просто сте интелигентни!

1547 преглеждания

Хората сме устроени постоянно да съдим другите – дали защото не можем да възприемем различията си, или просто не харесваме някого – и в двата случая стоящият пред нас моментално става обект на критиките ни. Свикнали сме да лепим етикети и бързо да си създаваме грешна представа за околните, на база наши лични впечатления от пръв поглед.

Второто нещо, правещо най-голямо впечатление след външния вид, разбираемо, е интелектът. Преценяваме дали човекът пред нас е интелигентен първо по това как говори. Ако използва засукани фрази и изказът му е красив, то непременно си заслужава да се общува с него. Но ако ругае, по-добре да го оставим, защото това е навик, присъщ на невъзпитаните и необразовани хора, които не могат да се контролират.

Е, може би през цялото време сме живели в заблуда!

Непрекъснато съдим за другите спрямо речника им. Когато става въпрос за ругатните, общата представа е, че хората, които псуват много, са мързеливи, не знаят много думи, необразовани са или просто не могат да сдържат емоциите си. Скорошен експеримент обаче показва, че това не е съвсем така.

Американски учени карат участниците в експеримента да изрекат възможно най-много псувни за определено време. След изпълнени и други езикови задачи, се сравнява речниковия обем на всеки в различните категории. Резултатите показват, че хората, сетили се за най-много псувни, са се справили най-добре във всички останали категории. Ако стереотипите за „умен” и „глупав” бяха верни, нещата щяха да са съвсем различни.

Статистиката сочи, че много талантливи и интелигентни хора стоят будни до късно нощем. Отново, погрешно е схващането, че такива хора си лягат рано, за да могат да са свежи и отпочинали на сутринта и пълноценно да използват качествата си през целия ден. Всъщност вдъхновението ги връхлита в малките часове на нощта, а на следващия ден са недоспали, изглеждат изморени и създават впечатление, че не се грижат за себе си. Така че ако и вие будувате като сова цяла нощ, а мислите яростно се блъскат в главата ви, не се тревожете – нареждате се до личности като Чарлз Дарвин, Елвис Пресли и… Лейди Гага. Певицата споделя пред британско списание:

„Съзнанието ми е хиперактивно. Случвало ми се е да не спя три поредни нощи, а просто да лежа и да мисля.”

Изследване на университета на Минесота пък довежда до интересно заключение – разхвърляното бюро показва, че човекът не е просто разхвърляна личност, а мозъкът му се фокусира върху важните неща. Нещо повече – психолозите са убедени, че бъркотията увеличава креативността, спомага за раждането на нови идеи и води до мислене извън рамката.

Така че не се притеснявайте, ако имате по-цветист език, будувате нощем или не сте подреждали от месеци. Просто сте интелигентни!

Ивайло Ивайлов - първи подгласник в конкурса "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България"

Снимка: Mind Hacks