Противоепидемични мерки в Софийска област се удължават до 12 февруари

751 преглеждания

Учениците се връщат в класните стаи

Временните противоепидемични мерки на територията на Софийска област се удължават до 12 февруари, включително. Това става ясно от заповед на директора на РЗИ-Софийска област – д-р Розалина Чобанова. Заповедта, която е публикувана на страницата на РЗИ-Софийска област, влиза в сила от 08.02.2024 г.

Заповед РЗИ-София област

Заповед РЗИ-София област

Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) намалява с близо 33% пред последната седмица. Въпреки това заповедта за неприсъствената форма за обучение на всички ученици в Софийска област остава в сила до 07.02.2024 г. Това стана ясно по време на заседанието на Областния оперативен щаб за противодействие на епидемии, проведено на 5 февруари. Щабът, председателстван от Областния управител Юлиян Леков, проведе поредно заседание във връзка с повишената заболяемост от грип и ОРЗ на територията на целия регион.

Директорът на РЗИ в Софийска област д-р Розалина Чобанова представи общата картина на заболяемостта в периода 29.01. 2024 г. - 04.02.2024 г. след предприетите временни противоепидемични мерки срещу разпространението на грип и ОРЗ.

Според анализа на данните, предприетата мярка и неприсъственото обучение на децата за 1 и 2 февруари са допринесли за намаление на новите случаи на грип и ОРЗ сред учениците, но заболяемостта във възрастовата група от 5 до 14 години в Софийска област остава по-висока от средната за страната. Заради това щабът взе решение онлайн обучението да продължи до 7 февруари.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук