Проф. Ангелов: „Зелените коридори“ за ваксинация през почивните дни ще работят основно с иРНК ваксината на Pfizer/BioNTech

464 преглеждания

„Постигнахме изключително добри резултати в сравнение с другите държави и то при въвеждане на значително по-леки противоепидемични мерки"

От утре, 30 април, до 9 май включително „зелените коридори“ за ваксинация ще работят основно с иРНК ваксината на Pfizer/BioNTech. Всеки, желаещ да бъде ваксиниран с този лекарствен продукт или с аденовирусната ваксина на AstraZeneca, може да посети ваксинационните пунктове в страната, като списък на всички центрове, които ще работят в празничните дни, е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването. Това съобщи министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

„Постигнахме изключително добри резултати в сравнение с другите държави и то при въвеждане на значително по-леки противоепидемични мерки. Това стана благодарение на общите усилия за преодоляване на коронавирусната инфекция, както и на разбирането и на спазването на мерките от страна на обществото“, посочи министърът. Потвърдените случаи за последните 7 дни са близо 10 хил., а излекуваните - над 17 хил. Към момента 58% от леглата за интензивно лечение на пациенти с COVID-19 са заети. Заетостта на леглата за консервативно лечение на коронавирусната инфекция е 53%. Всичко това означава, че се запазва тенденцията за намаляване регистрираната заболяемост в страната. Това стана ясно още от думите на здравния министър.

„По отношение на 14-дневната заболяемост: България е на осемнадесето място в ЕС и на шесто на Балканския полуостров. През последните две седмици по показател смъртност страната ни се нарежда на второ място в ЕС и на трето на Балканския полуостров. За последните 14 дни само 7 области са със заболяемост между 400 и 500 на 100 хил. души население. В 10 области заболяемостта е под 300 на 100 хил. Седмичната положителност на направените тестове за COVID-19 спада до под 10%“, отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов призова да бъдем разумни и да продължим да спазваме мерките, докато постигнем колективен имунитет. Според него при увеличен темп на ваксиниране, това ще се случи още в края на месец юни.

Източник и снимка: Министерство на здравеопазването

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук