Пушим най-много в целия Европейски съюз

1104 преглеждания

„Спри сега за по-добро здраве утре”, призоваха здравните власти в Международния ден без тютюнев дим

Всеки трети четвъртък на месец ноември светът отбелязва Международния ден без тютюнев дим. Целта на инициативата е хората да се откажат от вредния навик поне за ден. В тази връзка в цялата страна се организират редица инициативи както от Министерството на здравеопазването, така и от неправителствени организации. Мотото на националната кампания на здравното министерство тази година е „Спри сега за по-добро здраве утре”

Според данни от изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“, 2017 г. разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС.

Не по-малко от 28 % от възрастното население, включително повече от един на всеки трима (35 %) мъже, пушат ежедневно. Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни: разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС (21 %, след Хърватия), а при 15-годишните момичета 30 % са редовни пушачи, което е най-високото равнище в ЕС.

Съгласно оценките на Световната банка цената, която плаща здравната система на дадена държава за последствията за здравето от употребата на тютюневи изделия съставлява между 0.1% и 1.1% от брутния вътрешен продукт в различните страни.

Тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за болестност и смъртност сред населението. Данните в България показват, че 13.5% от всички болести и 12.4% от смъртните случаи възникват вследствие употребата на тютюневи изделия. Изчислено е, че в Европейски мащаб всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно. Във връзка с това Министерството на здравеопазването определя за мото на кампанията на 15 ноември 2018 г.: „Спри сега за по-добро здраве утре”. 

Основната цел на кампанията е активните пушачи да преустановят употребата на тютюневи и свързаните с тях изделия.

Инициативите за популяризиране на Международния ден без тютюнопушене започнаха в цялата страна още в началото на месец ноември. Те са насочени и към младите хора, родители и деца за реализиране на ефективни превантивни дейности за ограничаване на пасивното тютюнопушене. Кампанията цели и да информира населението относно ефективните методи за отказване от поведенческа и никотинова зависимост, вследствие употребата на цигари. Министерството на здравеопазването припомня, че през цялата година в Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето. Тези кабинети са разположени в Регионалните здравни инспекции в областните градове.

Сдружение „България без дим“ и тази година ще се присъедини към отбелязването на Международния ден без тютюнопушене, като организира Национална акция под надслов: „Да спечелим заедно: един ден без цигари!“

Министерството на здравеопазването подкрепя тази инициатива. С нея Сдружението апелира всички граждани да се включат в отбелязването на Международния ден без тютюнопушене, като спрат да пушат поне на 15 ноември.

Източник: Министерство на здравеопазването
EspressoNews