Пътна полиция започва масови проверки на камиони и автобуси

1060 преглеждания

Вижте за какво ще следят органите на реда

Засилени проверки на товарните автомобили и автобусите в цялата страна стартира днес Пътна полиция. Освен у нас, контролът ще се осъществява и на територията на всички  държави-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL). Акцията ще продължи до 21 октомври.

Подобни операции са заложени в графика на TISPOL, за да се обърне внимание на водачите, че при възникване на тежко ПТП с участието на товарни автомобили, последиците и броят на загиналите и ранените са значително по-голeми в сравнение с другите тежки инциденти на пътя, информират от МВР.

Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари както и претоварването на автомобилите.

Проверките ще се правят по метода “широкообхватен контрол” и ще се следи и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, както и за платена винетна такса. Те ще се осъществяват съвместно със служители на Криминална полиция и на Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”.

Проверки ще бъдат извършвани и за транспортиране на нелегални мигранти; притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества; транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия и крадени стоки; превоз на стоки различни от упоменатите в документите за товара, обявени за издирване лица и други криминални престъпления, допълват още от вътрешното министерство.

EspressoNews