С нова електронна справка на НОИ се разграничават пенсии от добавки

916 преглеждания

Eднократните плащания не се отразяват

От 7 февруари 2022 г., функционира нова електронна услуга на Националния осигурителен институт (НОИ).

Чрез „Справка за изплатени ковид добавки и разлики“ пенсионерите могат да се запознаят с плащанията, които се извършват всеки месец заедно с пенсиите им. Прави се разграничаване на пенсиите от другите видове неосигурителни плащания, вкл. добавки и разлики, несвързани с пенсиите. Справката е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ на сайта на института в раздел „Е-услуги и справки“/ „Справки“/ „По ЕГН и ПИК на НОИ“/ „В услуга на пенсионера“.

Към момента е видима справката за месец февруари, за която е важно да се отбележи, че в месечния размер на пенсията за януари 2022 г. не се включва еднократното доплащане, което се отнася за декември 2021 г. (разликата за седемте дни от 25 до 31 декември 2021 г. между преизчисления и стария месечен размер на пенсията).

От 1 февруари започна и изплащането на еднократната добавка от 75 лв. към пенсиите на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина до края на 2021 г. Въз основа на данните, предоставени в НОИ от Министерството на здравеопазването (МЗ), това първо плащане обхваща 694 643 пенсионери.

Допълнителните еднократни 75 лева ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за новите ваксинирани пенсионери. Така в първия работен ден на март на правоимащите лица ще бъдат изплатени 75 лева по данни на МЗ, получени в НОИ през февруари, за ваксинираните през януари пенсионери. Тази сума не е част от пенсията и също няма да фигурира в новата справка на НОИ, отнасяща се за март, поради еднократния си характер.

Източник: НОИ, Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук