Слънчево затъмнение и падащи звезди през декември

811 преглеждания

С какви астрономически явления ще ни изненада месецът

В края на тази година ще имаме възможност да се насладим на впечатляващи небесни представления в декемврийските вечери. За щастие повечето от тях ще наблюдаваме с невъоръжено око.

Накратко: сливане на две планети, впечатляващ метеорен дъжд, както и пълно слънчево затъмнение. Единственото, което ще ни бъде необходимо е безоблачно небе.

Ето кога да ги очакваме:

13 декември

Тогава ще бъде пикът на метеорния поток Джеминиди. Името на този звезден дъжд произлиза от латинското наименование на съзвездието Близнаци (Gemini). 

Това е един от най-ярките звездопади за годината. В този петък ще успеем да наблюдаваме до 150 метеора на час. Те ще навлизат в гъстата атмосфера със скорост около 35 км в секунда, а ние ще видим жълтите, сини или зелени ивици, които оставят в нощното небе.

14 декември

На тази дата ще се случи пълно слънчево затъмнение. Тогава ивицата на лунната сянка ще прекоси южната част на Тихия океан, Чили, Аржентина и ще завърши в южната част на Атлантическия океан.

За съжаление то няма да бъде видимо от България, но все пак през тази година установихме, че всяко събитие може да се случи и в онлайн пространството, затова едва ли ще пропуснем и затъмнението.

Луната ще преминава пред слънчевия диск в продължение 24 минути, а максималната фаза на затъмнението ще трае 2 минути и 10 секунди.

Такива събития се повтарят веднъж на около 18 месеца. Следващото слънчево затъмнение ще е в края на декември 2021 г., след това през април 2023 г. и същия месец през 2024 г.

21 декември

На този ден ще се състои великият съвпад на Юпитер и Сатурн. Тези планети са изключително подходящи за наблюдение, тъй като са много ярки и се виждат ясно на нощното небе. Големият съвпад ще се случи в момента, в който от планетите се сближават и започват да блестят като едно цяло от гледната точка на наблюдателя.

Ако разполагате с бинокъл и погледнете към тях, ще успеете да видите четирите луни на Юпитер (Йо, Европа, Ганимед и Калисто).

Подобно "обединение" на двете планети се случва на всеки 19 години и половина. Тазгодишното явление обаче е по-специално, тъй като Сатурн и Юпитер ще се сближат на най-близко разстояние от 17-ти век насам. Със сигурност в живота ви няма да имате друга възможност да видите нещо подобно.

21 декември

Не е изненада за никого, че на тази дата се случва и зимното слънцестоене. То бележи началото на астрономическата зима в Северното полукълбо и на лятото в Южното. През 2020 г. то ще настъпи точно в 12:02 часа българско време.

Източник: snioptik.bg, Снимки: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук