Със студа идва и грипът

1362 преглеждания

Не подценявайте леката кащлица, съветва експерт

Нова грипна вълна се очаква с понижаването на температурите. Това заяви в ефира на btv проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

Професорът обясни разпространението на грипа с това, че студеното време води до свиване на кръвоносните съдове в носа, с което лигавицата се снабдява с по-малко бели кръвни телца, а от там намаляват и предпазителите ни срещу вирусите и бактериите. Освен това, по думите на Кантарджиев, когато е студено хората стоят в затворени помещения с отопление, а струпването на повече хора при подобни условия също е предпоставка за заразяване.

Експертът заяви, че при повечето държави в Европа има слаба циркулация на грип. По-високи са нивата в две страни – Турция и Швеция.

„През този сезон доминира т.нар. пандемичен грип H1. Нашата лаборатория миналата седмица доказа 11 случая на грип, познат още като свински. Ситуацията обаче не е епидемична. 2015 г. – 2016 г. се разбра, че той е опасен за пълните хора и бременните жени”, каза още проф. Кантарджиев в ефира на медията.

Проф. Кантарджиев алармира, че не трябва да се подценява леката кашлица през този сезон, защото тя може да прерасне в бронхопневмония. 

По отношение на лечението на грипа с антибиотици, директорът на Националния център за заразни и паразитни болести предупреди, че преди изписването на антибиотик трябва да се направи бактериологично изследване, за да е ясно кой препарат е подходящ за лечението на пациента, вместо да се действа „на сляпо“.

Източник: btv
EspressoNews