Финансови грешки, които да не правите по време на криза

728 преглеждания

Финансовите грешки винаги струват скъпо, но цената им е особено висока по време на криза

Финансовата криза, породена от разпространението на Ковид-19 и свързаните с него ограничения, прави финансовата грамотност и грижата за личните финанси още по-съществена с цел избягване на финансов крах или сериозни парични затруднения. Финансовите грешки винаги струват скъпо, но цената им е особено висока по време на криза. Кои са грешките, които не бива да допускаме по време на финансова криза?

1. Липса на ясен бюджет

Съставянето на бюджет е от съществена важност за финансовата стабилност и сигурност на домакинството. Още по-важен е стриктният бюджет по време на криза, когато вероятността да се свият доходите ви или да останете без работа е реална. Пресмятайте внимателно приходите и разходите си и ограничете ненужните харчове. Помислете как да увеличите приходите и кои разходи да ограничите, за да имате повече сигурност.

2. Безразборно харчене на средства

Ако по принцип разсъждавате на принципа „веднъж се живее“ и си позволявате разходи, които не са по джоба ви или са ненужни, сега е време да преустановите този тип поведение. Не харчете излишно средства за необмислени и ненужни покупки. Финансовата несигурност и кризата могат да ви изправят пред сложни ситуации, не ги посрещайте с празни джобове.

3. Липса на навик за спестяване

Ако по принцип не спестявате и живеете от заплата на заплата, сега е времето да започнете да го правите. Несигурността на пазара на труда изправя всеки пред потенциалната опасност да загуби работата си. Наличието на спестени средства е от съществена важност по време на финансова криза, за да се предпазите от сериозни финансови затруднения.

4. Страхувате се да теглите кредит

Ако сте изправени пред неотложен разход от съществена важност, не се притеснявайте да изтеглите кредит по време на криза. Финансовите институции функционират, за да ви помогнат точно в трудни моменти. Преценете внимателно нужната ви сума, помислете как да спечелите допълнително средства или как да ограничите разходите си, за да върнете заема навреме и смело кандидатствайте за него. Най-подходящи при спешна необходимост от средства са бързите кредити онлайн, които се отпускат без доказване на доход и без поръчители.

Снимка: pixabay.com