Цветослава Петкова: „Своге съчетава в себе си красива природа със спокойствието и уюта на малкото населено място и близостта му до столицата“

2270 преглеждания

С директора на дирекция "Европейски програми и проекти" в община Своге разговаря Христина Манолова

„Градът на моето детство е зелен, уютен и пълен с приятели.“, споделя за Espressonews Цветослава Петкова - директор на дирекция „Европейски програми и проекти“ в община Своге. 

Къде сте родена и как си спомняте родния край?

Казвам се Цветослава Петкова. От четири години работя като директор на дирекция „Европейски програми и проекти“ в Община Своге. Родена съм преди 30 години в град София, но целият ми живот преминава в малкото, китно градче от Искърското дефиле -  Своге. Всички спомени от детството ми са свързани него - тук израснах, тук играх с приятелите си, завърших начално, основно, а след това и средното си образование.

Какви промени са настъпили в града, в който живеете?

Нормално е да настъпват промени и това е естественият развой на събитията. Градът се развива, подобрява се инфраструктурата, градоустройството, полагат се усилия за създаване на условия за спокоен и природосъобразен начин на живот, разкриване на работни места, грижа към хората в неравностойно положение. Казвам го не само като служител на общинската администрация, но и като гражданин. Промените са видими - градът е чист, с добре поддържани алеи и цветни градини. Това, за което прако отговарям в общината е чрез привличането на средства от Европейския съюз да направим града ни едно привлекателно място за живеене и развиване на бизнес.

Има ли значение местоположението на града за неговото развитие?

Определено географското разположение на дадено населено място предопределя в голяма степен посоката му на развитие. Община Своге се намира в непосредствена близост до столицата и значителен процент от населението работи в София. Близостта с големия град се оказва съществен фактор за осигуряването на заетост на свогенци, като същевременно те успяват да запазят привилегията да живеят в малък, спокоен и чист град. Географските характеристики на района като цяло позволяват той да бъде наложен като предпочитана туристическа дестинация. Туристическите и културни обекти на общината са посещавани всеки уикенд не само от жителите на Своге, но и от туристи от цялата страна. Районът предлага и много алтернативи за спорт - скално катерене, рафтинг, каране на велосипед, а многобройните къщи за гости очакват целогодишно своите гости.

Удовлетворяват ли Ви професионално условията в града?

В тази посока се работи постоянно и общинското ръководство съсредоточава голям финансов ресурс и усилия. Основната задача е създаването на конкурентни условия на пазара на труда, които да привличат и задържат младите хора в района.

Развива ли се бизнесът в града?

Основен работодател е фабриката за производство на шоколад, която осигурява заетост на над 500 човека от общината. През последните години врати отвориха и много магазини от големи хранителни вериги. Функционират и множество по- малки и средни предприятия и фирми. Основната цел на екипа на общината е да създаваме условия за привличане на инвестиции, реализирането на публично-частни партньорства и откриване на нови работни места. 

С какво градът се различава от градовете в околността?

Град Своге съчетава в себе си уникално красива природа със спокойствието и уюта на малкото населено място и близостта му до столицата. Несъмнено визитна картичка на града е и шоколадът.

Дава ли възможност градът за развитието на иновативни идеи и проекти?

Всяко населено място би давало такава възможност стига да се експлоатират по предназначение природните му, инфраструктурни и социални дадености. Доброто управление на ресурсите е основен фактор за постигането на успех. Общинското ръководство използва всяка възможност за разработването на проектни идеи и осигуряването на финансиране за реализацията им с цел благоустройство и подобряване живота на населението в община Своге.

Материалът е изготвен от Христина Манолова, ученичка в ПГ "Велизар Пеев", гр. Своге за ученическия проект на EspressoNews "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца