На 9-и юни ще бъде проведен местен референдум в община Божурище по горещата тема за златодобива (видео)

1477 преглеждания

Референдумът за каузата „НЕ на златодобива в община Божурище“ ще се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори и евроизборите

Определена е датата и въпросът на местния референдум, който ще се проведе по наболялата тема за проучвателните дейности за изграждане на мина за добив на злато и мед с името „Проект Златуша“.

Референдумът за каузата „НЕ на златодобива в община Божурище“ ще се проведе на 09 юни 2024 г. заедно с предсрочните парламентарни избори и евроизборите. Въпросът, на който трябва да отговорят гражданите, обявен със становище на кмета, Георги Димов и одобрен от Общински съвет на сесията, проведена на 22 април е следният:

„Против ли сте общински съвет-Божурище и кметът на община Божурище да издават и съгласуват устройствени планове и разрешения, касаещи територии за добив на метални полезни изкопаеми – подземни богатства попадащи изцяло или частично в площта от територията на общината, определена в Разрешение № 486/2018 г. на Министъра на енергетиката.“

Това стана ясно на поредната информационна среща, която се проведе вчера в с. Храбърско, организирана от сдружение "Заедно за чиста природа" заедно с кмета на община Божурище, Георги Димов, кмета на с. Храбърско, Милен Николов, общински съветници и активисти, подкрепящи каузата „НЕ на златодобива в община Божурище“.

Огромният интерес наложи срещата да бъде преместена навън, в двора на кметството, тъй като залата не можа да побере всички, които искаха да чуят повече по темата и да зададат своите въпроси.

Екипът на сдружение "Заедно за чиста природа", подробно разясни какви ще бъдат последиците върху въздуха, природата, водата и хората, не само в района на Златуша, но и в съседните общини, включително Банкя и София. Обединени от каузата, по темата се изказаха кмета и част от общинските съветници:

Георги Димов, кмет на община Божурище:

Изказване на Михаил Славчев, ОБС Божурище:

Изказване на Горица Кръстанова, Пожарево:

Изказване на Филип Димитров, ОБС Божурище:

Изказване на Веселка Симова, ОБС Божурище:

Георги Димов обяви: „Ангажирали сме адвокатите, които спечелиха битката срещу златодобива в Трън, които вече са минали по този път успешно. Наясно сме, че ни предстои дълга борба със солидни противници, които също се готвят. Продължаваме борбата с пълни сили и надежда, че ще преодолеем и спечелим тази битка обединени заедно!"

Срещите с местната администрация и общности продължват, като хората от община Божурище апелират за по-голяма съпричастност от страна на широката общественост в подкрепа на каузата. Златодобивът в Златуша не е локален проблем, а ще засегне сериозно и София, Банкя, населените места около столицата и в общините Перник, Костинброд, Сливница, Брезник и Драгоман.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук