Важна информация за референдумa „НЕ на златодобива в община Божурище“

214 преглеждания

Той ще се проведе на 09 юни 2024 г.

Референдумът за каузата „НЕ на златодобива в община Божурище“ ще се проведе на 09 юни 2024 г. заедно с предсрочните парламентарни избори и евроизборите. Във Фейсбук групата „НЕ на златодобива в общ. Божурище“ е споделена важна информация за референдума.

Кой има право да гласува на референдума?

Всеки с избирателни права, който има постоянен или настоящ адрес на територията на Община Божурище, с уседналост от поне 6 (шест) месеца – т.е. преди 22.10.2023 г.

Какво да направя, за да гласувам, ако имам само настоящ адрес в Община Божурище?

Трябва да се подаде Заявление за вписване в избирателния списък за гласуване по настоящ адрес в Общинска администрация-Божурище или съответните кметства.

Заявленията се подават не по-късно от 14 дни преди деня на референдума – т.е. до 25.05.2024г. включително. Заявленията се подават само на хартиен носител.

Извънредно работно време.

На 24.05. и 25.05. 2024 г. в Общинска администрация – Божурище и съответните кметства ще има дежурен служител, който ще приема и обработва заявления.

Информация_Референдум

На 9-и юни ще бъде проведен местен референдум в община Божурище по горещата тема за златодобива

От Сдружение „Заедно за чиста природа“ информират, че продължават да работят с Община Божурище на регулярните седмични срещи и да обсъждат варианти, идеи и стратегии. На последната работна среща е направено предложение от кмета Георги Димов, за промяна в структурата на Общинската власт/администрация като се отвори допълнителна позиция – зам.-кмет, отговарящ пряко за борбата против златодобива и екологията. Кметът Димов е отправил предложение, Сдружението да излъчи свой кандидат. 

От Сдружението напълно подкрепят всякакви действия, които са в полза и биха спомогнали за довеждането на каузата до успешен край за жителите на общината.

„Като гражданско сдружение и неправителствена организация, в нашия устав сме записали, че ще работим само и единствено в обществена полза и няма да се включваме в органи на местна/национална власт или политически партии и проекти. Ние вярваме, че трябва да водим битката по този начин и да не отслабваме правните си позиции на заинтересована страна по казуси, свързани с опазването на околната среда и здравето на хората.

Ние стоим зад твърдата си и ясна позиция, че сме против проучвателни дейности и последващ добив на ценни метали на територията на Община Божурище.

Вярваме, че Община Божурище, в т.ч Кмет и Общински съвет, които са избрани от гражданите на общината, са по-представителна и запозната страна да излъчат такъв кандидат, който да има нужната експертиза в познаването на административните процедури и начина на работа на местната власт и администрация.

Ние сме готови да изкажем нашето мнение, относно потенциални кандидати.

Благодарим на г-н Димов, Общински съвет и Общинска администрация за гласуваното доверие. Сдружение „Заедно за чиста природа“ ще продължава да работи за спиране на потенциален добив на цветни метали на територията на Община Божурище и засегнатите региони от площ „Златуша“, както и за запазването и съхранението на природата в региона.“, съобщават още от Сдружението във Фейсбук групата „НЕ на златодобива в общ. Божурище“.

Източник и снимка: „НЕ на златодобива в общ. Божурище“