Новият филм „Сбогом, Джони“ тръгва в кината от 5 май (трейлър)

1271 преглеждания

Книгата на проф. Марин Дамянов оживява в трилъра за загубените ценности

Трилърът „Сбогом, Джони“ по книгата на определяния като един от най-добрите криминални разказвачи у нас – проф. Марин Дамянов тръгва по кината от 5 май. Филмът е по действителен случай и поставя въпросите за обсебването от личността, за пороците на времето, за възможната или невъзможна любов. В центъра на водовъртежа от емоции и случки са Джони, Кранки и Ния. В техните роли са Деян Георгиев като Кранки, Георги Керменски като Джони и Християна Стоименова като Ния. Образът на Ния в книгата не е съвсем разгърнат, но във филма виждаме едно силно женско присъствие. Филмът събира на екрана известни имена от киното като Александър Димов, Тодор Танчев и Петя Силянова, както и познатите ни от театъра - Николай Върбанов, Диана Жечева - Досева, Петър Върбанов, Павлин Петрунов.

Филмът служи като свидетелство за времето, в което живеем – ценности със съмнителна стойност, загуба на духовност, липса на посока… Джони е представител и символ на точно тази епоха. Всеки от нас трябва да се противопостави на собствения си „Джони“. Това е история за битката между доброто и злото в нашите души“ твърди режисьорът Константин Буров.

Критиците сравняват филма и с „Жокера“ на Тод Филипс, като образа на Джони с неговата налудничавост, но и убийствен ум ни напомня за Жокера и за щастливото- тъжно, в което живеем.    В "Сбогом, Джони" има и хумор - главно във връзка с шантавите прояви на Джони.

За романа:

Романът „Сбогом, Джони“ може само най-общо да се нарече криминален, но всъщност по съдбата на главния герой Ясен (Кранки) повече напомня роман на Стивън Кинг - например „Тъмната половина“, „То“, дори „Дългата разходка“. В този стил и започва повествованието. Героят си живее уж безгрижно в Берлин, когато получава заплашително писмо от Джони. В края на романа открива, че не може по никакъв начин да избяга от своя смахнат приятел. Само че докато в романите на Стивън Кинг - например в „Сейлъм`с Лот“ – героите, бидейки преследвани от демоничните същества, се борят срещу тях без да имат някакво колебание, че те са зли, и се накрая се опитват да ги унищожат окончателно, Ясен от „Сбогом, Джони“ в края на романа все още се колебае дали Джони е неговият демон, дали наистина заслужава да умре. Затова в последния момент се опитва да го спаси. Дори и когато живее в Германия, далеч от Джони, Ясен непрекъснато си припомня неговите налудничави житейски максими, постоянно у героя изплуват спомените, той е като обсебен от Джони. Тази обсебеност се пренася и върху читателя. За това допринася и избора на автора, повествованието да се води от първо лице. Джони иска да проектира своите „революционни“ възгледи у другите хора, манипулира ги. Така се възползва от стечението на обстоятелствата да „привърже“ и Ясен към себе си. Малко парадоксално Ясен започва да възприема Джони като свой баща. Оставя се да го поучава, да му помага, дори буквално да му казва какво да прави. „В тебе има само пустота. Затова се лепиш за всяко зло, до което се докоснеш.“ – му пише Джони, когато Ясен вече е в Германия. Наистина Ясен е малко нерешителен и това улеснява Джони. Получава се малко като във филма „Боен клуб“. Джони не иска да бъде поредната тухла в стената, поредната овца в стадото. В същото време и Ясен е отвратен от действителността. Не случайно Йордан Ефтимов в послеслова определя романа като „история за масовото безсъзнателно“.

Информация за екипа:

Константин Буров – режисьор

Роден на 10 май 1974 г. в Пазарджик. Завършва „Филмова и ТВ режисура“ в НАТФИЗ „К. Сарафов“ в класа на проф. Владислав Икономов. Първият му пълнометражен филм „Отрова за мишки“ печели Награда за пълнометражен дебют на 32 фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ и Награда за най-добър сценарий на Българска филмова академия през 2014 г. „Сбогом, Джони“ е вторият му пълнометражен игрален филм.

Марин Дамянов – сценарист

Писател и сценарист. Автор на сборници с разкази и романи като „Абсолютно безнаказано убийство“, „Самурай от Надежда“, „Сбогом, Джони“, „Казусът Рози“, „Време за убиване“. Сценарист и съсценарист на игралните филми „Огледалото на дявола“, „Следвай ме“, „Лейди Зи“, „Братът на охлюва“, „Съдилището“, „Събирач на трупове“, „След сезона“, „Изкуството да падаш“ и на документалните: „Ботев – в сянката на паметника“, „Гешев“, „Майор Томпсън – (не) нужният герой“ и др.

Деян Георгиев – актьор – в ролята на Кранки

Деян Георгиев е актьор, танцьор, хореограф и режисьор. През 2020 г. печели най- престижния конкурс за хореографи в България – „Маргарита Арнаудова“. През 2021 г. е номиниран за „Икар“. Хореограф на представленията „Одисей“, „Саломе“, „Камбаната“, “Синът” и др. Участвал е във филмите „Отрова за мишки“, „Радиограмофон“, „12 А“ и др.

Георги Керменски – актьор – в ролята на Джони

През 1998 г. завършва Актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Надежда Сейкова. Има множество роли в театъра, сред които: Тибалт в „Ромео и Жулиета“, Куцар в „Албена“, Горилков в „Големанов“ (2012 г.), Динко във „Вампир“, Войницки в „Горски Дух“, Ариел в „Бурята“, Кучкарьов в „Женитба“, Лизандър в „Сън в лятна нощ“ и много други. Участва във филмите „План за отмъщение”, „Отрова за мишки”, „Рибена кост“, „Земя“, „Краят на реката“ и др., сериалите „Четвъртата власт“ и „Недадените“.

Християна Стоименова – актриса – в ролята на Ния

Християна Стоименова е завършила актьорско майсторство при проф. Цветана Манева и доц. Снежина Петрова в НБУ през 2017 г. Християна започва да се занимава с актьорско майсторство от ранна детска възраст, в детската студия на Народния театър, с режисьор и ментор Димитър Еленов. Там тя прави дебюта си на театралната сцена в постановката „Кукувицата“ (2002), а по-късно, след проведен кастинг в студията от Нова тв, Християна е избрана и за една от главните роли (Деси) в тв сериала „Хотел България“ (2004). Така сезаражда любовта на Християна към киното и телевизията. Години по-късно Християна играе в епизодите на тв сериалите „Татковци“ (2022), „Откраднат живот“ (2021), уеб сериала „Аз съм Изи“ (2020), а скоро по БНТ се очаква да излезе и сериалът „Деца на времето“, където Християна се превъплъщава в ролята на Ева. Като професионална актриса, Християна Стоименова играе в независимите постановки „Ние, Гераците“ (2017 – 2021), с реж. Снежина Петрова; „Сънодива“ (2019-20210), с реж. Красимира Дуковска; „Добре дошли в България“ (2021 – 2022), с реж. Антоанета Петрова, „Жените срещу Дон Жуан“ (2022), с реж. Десислава Шпатова. Дебютът си в голямото кино Християна прави с ролята си в пълнометражния игрален филм “Сбогом, Джони“ , в ролята на Ния. В късометражните игрални филми „Copyright“(2018), с реж. Борислава Димова и „Къщата“ (2022), с реж. Борис Василев Християна също изпълнява главните женски роли. Филмът е подкрепен от Национален Филмов Център и продуциран от „Доли Медиа Студио.

Фейсбук страница на филма:

https://www.facebook.com/Sbogom.Djoni

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук