Днес са Богородични заговезни

101 преглеждания

Последния ден преди поста, когато е позволено да се ядат месни ястия и млечни продукти

Днес са Богородични заговезни. Те се падат всяка година на 31 юли и поставят началото на така наречения Богордичен пост, който трае две седмици - до 15-ти август (Голяма Богородица).

Богородичните заговезни са последния ден преди поста, когато е позволено да се яде „блажно“ (месни ястия и млечни продукти).

Богородният пост е по-благосклонен в сравнение с останалите строги пости преди големите празници, но все пак и той налага определен режим. Понеделник, сряда и петък са наречени „сухи“ дни, защото тогава не трябва да се консумира готвена храна. Позволени са сурови или сушени плодове, сурови зеленчуци, ядки, черен хляб. На Преображение Господне, (6 август) може да се яде риба.

На Богородични заговезни се чества и паметта на Св. Евдоким. Историята разказва, че той бил млад войник, уважаван от всички заради добродетелите, с които се отличавал. Говори се, че мощите му имат целебна сила, затова когато преместили гроба му в Константинопол, хората отишли да се поклонят пред паметта му и да си вземат от пръстта около гроба.

EspressoNews