Започва Великият пост, вижте правилата за постене

1771 преглеждания

През целия пост риба се разрешана два пъти - на Благовещение и на Връбница

Най-важните пости - Великите или Великденските, започват от днес, 15 март, продължават седем седмици и приключват ден преди Великден, който тази година се пада на 2 май. Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията.

Постът включва следните седмици: Неделя православна, Неделя на св. Григорий Палама, Неделя Кръстопоклонна, Неделя на св. Йоан Лествичник, Неделя на преподобната Мария Египетска, Връбница и Страстната седмица, която завършва с Възкресение Христово.

Великият пост е време на посвещаване на човека на Бога, по примера на Христос, който е прекарал четиридесет дни в пустинята в пост и подготовка за своята жертва за човека. През Великия пост човекът скърби заради своята греховност, станала причина за жертвата на Иисус Христос. Човекът трябва да преосмисля поведението си и да се моли да му бъдат простени греховете, за да се пречисти телом и духом.

За този период има специален сборник с песнопения, т. нар. Постен триод, който съдържа кратък канон обикновено с покаен характер за всеки ден от поста. Целта на постите е, чрез въздържание (не само от определни храни, но и от широк спектър „лоши мисли и дела“) и смирение да се постигне покаяние, за да се посрещне достойно Възкресение Христово, пише pravoslavieto.com.

През целия пост риба се разрешана два пъти - на Благовещение и на Връбница. След Неделя Месопустна се преустановява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна - и на мляко, млечни продукти и риба, и постът продължава така:

Първа седмица * От понеделник до събота включително - строг пост
(растителна храна без олио и вино)
В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.
Втора седмица Сряда и петък - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино.
На Благовещение се разрешава и риба.
Трета седмица (Кръстопоклонна) От понеделник до петък включително - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино.
 
Четвърта седмица Както втората  
Пета седмица Както втората  
Шеста седмица Както втората В събота (Връбница) - риба, хайвер или други безгръбначни животни.
Страстна седмица От понеделник до събота включително - строг пост. Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.

снимка: Pixabay

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук