Седмицата започва с опасно време в цялата страна

221 преглеждания

Заради обилни валежи от сняг и дъжд

С опасни метеорологични явления започва седмицата в цялата страна. Обявен е жълт код, заради очакваните значителни валежи от сняг и дъжд. За Софийска област – от сняг. За утрешния ден предупредителният код ще бъде в сила отново за Софийска област, както и за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово и Ловеч, където е възможно образуването на поледици.

Днес преди обяд валежи от сняг ще има главно в Северозападна и централните райони на Северна България, а в останалите места ще са от дъжд, информират от НИМХ.

В сутрешните часове в централните райони на Северна България е възможно да се образуват поледици. Още преди обяд от югозапад валежите ще отслабнат и до вечерта ще спрат, най-късно, в Североизточна България. Вятърът ще е умерен от изток-североизток, в Източна България до силен, но през деня ще се ориентира от северозапад и ще отслабва. Максималните температури в крайните югозападни райони, Горнотракийската низина и по Черноморието ще са между 9° и 14° , в останалата част на страната - предимно между 1° и 6°.

В планините преди обяд ще бъде облачно, на много места с валежи от сняг, под 1700-1800 метра – от дъжд. Още преди обяд от запад валежите ще спират, облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно в планините в Източна България. Вятърът ще е силен до бурен, но през деня ще се ориентира от югозапад и ще отслабва. Температурите ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра – около минус 1°.

По Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, на много места - значителни. До вечерта валежите ще отслабнат и спрат. Вятърът ще е умерен до силен, преди обяд от югоизток, по-късно през деня ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са между 13°-15°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 3-4 бала и през деня ще отслабва.

Източник: НИМХ