С какво време изпращаме август

394 преглеждания

Предстои седмица с променливо време

Предстои седмица с променливо време. Заради обширна и бавно придвижваща се зона с ниско атмосферно налягане, жегите временно отстъпват, а валежите ще продължат в различни точки на страната още няколко дни.

В понеделник в западните и централните части на Дунавската равнина ще бъде мрачно почти през целия ден и на много места ще има валежи. В останалата част на страната облачността ще е с временни разкъсвания.

Още преди обяд ще започнат да се оформят гръмотевични облаци и до вечерта в Западна и Централна България ще има валежи, които на моменти ще са интензивни. В районите на изток ще превали и прегърми, но валежите ще са локални и на по-малко места. Температурите следобед ще са в широки граници – от 24-25 градуса на запад до 31-32 на изток.

По планините времето ще е мрачно с валежи и гръмотевични бури. По-значителни количества дъжд ще паднат над масивите от западната половина на страната. Дневните температури ще достигат между 14 и 20 градуса спрямо надморската височина.

По морето слънцето ще е по-щедро, а облачността – динамична. В хода на деня предстоят краткотрайни превалявания, на места придружени от гръмотевици. Температурите ще достигат стойности около 30 градуса, прогнозира се традиционният прохладен бриз, а морето – с вълни до метър по южните брегове.

През нощта, а също и във вторник ще продължат валежите в западните и централните райони, отново на места в значителни количества и с гръмотевична активност. В сряда и четвъртък валежната зона ще засегне предимно Южна България.

От петък до неделя времето ще се върне към летния си ритъм с много слънце и дневни температури около и над 30 градуса.

До края на август се очаква преминаване на студен атмосферен фронт в последните 2 дни на месеца. Нахлуването на по-хладен въздух ще създаде условия за следобедни летни бури в Дунавската равнина и Западна България.

Бързо след това обаче, предстои горещ период, който ще обхване първите дни на септември с минимални смущения и високи температури – над 35 градуса в традиционно топлите точки на страната.

Източник: sinoptik.bg, Снимки: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук