„Прочети ми“ за първи път в София

2209 преглеждания

17 млади автори представиха своите произведения

Известното бургаско събитие „Прочети ми“ се пренесе на столична територия на 19 февруари, в литературен клуб „Перото“.

Събитието е насочено към всички любители на литературата и най-вече на личната поезия. „Прочети ми“ се превръща в трибуна за изява на младите поети още на 9 март 2018 г., когато за първи път се организира в Бургас, и придобива голяма популярност. Резултат от този дебют са редица следващи срещи, многобройни талантливи участници, невероятни спомени и една стихосбирка.

„Прочети ми бе просто светла мисъл във влака“, признава инициаторът Весела Славева пред многобройната публика, „Но с помощта на моите приятели и привърженици на литературното изкуство успя да се превърне в реалност - и в мое и Ваше постижение!“.

В тазгодишното издание бяха селектирани 17 участници, всеки представящ до три произведения. Журито в лицето на Маргарита Петкова - поетеса, носител на редица национални награди, Светлозар Желев - редактор, телевизионен водещ в БНТ и Петър Чухов - съставител, автор и редактор, носител на множество национални и международни отличия, имаха трудната задача да изберат тримата поети с най-оригинални и завладяващи стихове, които ще станат част от бъдещия специален литературен сборник на „Прочети ми“.

След представянето на всички участници, журито присъди първите места на Лиляна Иванова, Веселин Геренов и Боряна Богданова, като всички техни произведения ще намерят място между страниците на бъдещия поетичен сборник.

Аудиторията на клуб „Перо“ избра своя фаворит и определи младежа Вангел Царухов за носител на титлата „Любимец на публиката“.

Журито поднесе своите поздрави към всички осмелили се да надскочат себе си, да преодолеят стената на срама и да покажат своите чувства в думи.

Симеон Александров