Топ 5 ползи от приема на бадеми

439 преглеждания

Бадемите са една от най-често срещаните храни в един здравословен хранителен режим

Бадемите са една от най-често срещаните храни в един здравословен хранителен режим.  Те са перфектен вариант за малък снак, междинно хранене или като допълнителна съставка в основните рецепти в менюто ни. Причината да са толкова популярни в здравословното хранене е богатият им хранителен състав – съдържат фибри, растителни белтъчини, полезни мазнини, магнезий, витамин Е и др.

Потенциалните ползи за здравето, които притежават бадемите, не са малко. Но ето 5-те най-значими сред тях:

1. Чудесен източник на фибри и растителен протеин. Една порция от 30 грама бадеми ще ти осигури около 6 гр. протеин и до 4 гр. фибри. Протеините са градивните елементи на тялото и са от съществено значение за мускулния растеж. Полезни са и при отслабване или за поддържане на здравословно тегло, защото са най-добре засищащият макронутриент и правят поддържането на режим с по-малко калории – по-лесно.

Препоръчва се поне 35% от дневните калории да се набавят именно от протеинова храна, а ядките, сред които и бадемите, са добра алтернатива за набавянето им. Фибрите в състава на бадемите също не трябва да се подценяват. Всъщност, средностатистическият възрастен човек обикновено не си набавя достатъчно фибри за деня, а бедното на фибри меню води до по-лошо и бавно храносмилане, стомашни неразположения и тежест.

2. Контролират холестерола. Въпреки че са с високо съдържание на сложни въглехидрати и съдържат полезни за здравето фибри и протеини, бадемите са известни най-вече като богат източник на здравословни мазнини, тъй като те са основният макронутриент в състава на ядките.

Мононенаситените мазнини в състава им повишават нивата на добрия HDL холестерол в тялото. Но това не е единственото им предимство. Полезните мазнини поддържат клетъчните функции и енергийните нива в тялото ни и са от есенциално значение за нормалното му функциониране.

И все пак, с приема им трябва да се внимава, защото мазнините, макар и полезни, са доста калорийно-заредена храна и с тях лесно се прекалява. А прекомерната консумация на която и да е храна, може да доведе до затлъстяване и влошаване на здравето.

3. Чудесен антиоксидант. Един от най-мощните антиоксидантни за нашето тяло е Витамин Е. А 30 гр. порция бадеми осигурява до 7.3 мг от него. Това са около 50% от минималната препоръчителна дневна доза!

Антиоксидантите като витамин Е отблъскват нестабилните молекули, наречени свободни радикали, които увреждат клетките в тялото ни. Витамин Е помага за предотвратяване на увреждането от свободните радикали, пречиствайки ги от тялото, като същевременно подобрява имунната функция и предотвратява образуването на кръвни съсиреци в артериите.

4. Подтискат възпалителните процеси в тялото. Възпалителните процеси, особено когато са вътрешни, често остават незабелязани от нас, докато не е твърде късно и не доведат до по-сериозни усложнения за здравето. Но за щастие, приемът на храни, богати на антиоксиданти (какъвто е Витамин Е в бадемите) значително намалява риска от образуването и разрастването на тези възпаления и така играе роля в общото намаляване на риска от развитие на различни заболявания на мозъка, сърцето и кръвта.

5. Действат като пробиотик. Богатото съдържание на фибри прави бадемите и добър източник на пробиотици за храносмилателната система.

Пробиотиците зареждат стомаха и червата ни с полезни бактерии, които не само помагат за по-лесното и пълноценно усвояване на храната, но заздравят и имунната система. Тъй като, вярваш или не, основна част от човешкия имунитет, се намира именно в червата. Бадемите (и в частност – люспите им) са натурален източник на пробиотици, които подпомагат здравето и разрастването на полезните бактерии в чревния тракт.

Източник и снимка: Страхил Иванов

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук