3 причини защо някои хора не пълнеят, въпреки, че преяждат

6174 преглеждания

На какво се дължи това? Бърз метаболизъм, добри гени?

Предполагам всеки от нас познава поне по един такъв човек – някой, който похапва редовно пици, бургери, сладолед и други висококалорични храни и все пак поддържа стройна фигура, въпреки спорната си диета. Как го прави? На какво се дължи това? Бърз метаболизъм, добри гени? Или просто тайно гладува и спортува като луд?

Защо някои хора не напълняват, дори и при преяждане? Има много фактори, които влияят на това как тялото ни реагира на приема на храна и енергия. И те варират от човек на човек. Затова истината е, че няма лесен еднозначен отговор на този въпрос. Но все пак има често срещани причини, които обикновено оказват влияние, като тук ще разгледаме четири популярни сред тях:

1. Приемат по-малко храни от колкото изглежда. Едно от най-очевидните обяснения защо някои хора могат да преяждат, без да напълнеят, е, че всъщност ядат по-малко, отколкото си мислиш. Всъщност, понякога дори самите те не го осъзнават.

Може би хапват големи порции или висококалорични ястия от време на време, но балансират общия си калориен прием, като ядат сравнително по-малко храна през останалото време или пропускат напълно някои хранения – било то от липса на апетит или от лоша хранителна култура.

Истина е, че освен ако не става въпрос за близък роднина, едва ли си наясно с пълното дневно меню на елегантния познат, за чиито метаболизъм завиждаш. И вероятно силно надценяваш калорийния му прием.

2. Изгарят доста повече калории в ежедневието си. Друг фактор, който влияе върху начина, по който тялото ни се справя с храната и енергията, е колко се движим и спортуваме през деня. Физическата активност изгаря калории и увеличава скоростта на метаболизма (свойството на тялото да преработва храната и да я изразходва като енергия).

А някои хора са по-активни физически от други. Било то умишлено или неволно. Например някой, който ходи пеша или с колело до работа, качва се по стълбите вместо с асансьора, редовно разхожда кучето си или спортува, може да изгори доста повече калории от някой, който шофира, качва се на ескалатора или гледа телевизия за разпускане вечер. Дори малки движения, като нервно движение на пръсти и крайници (потропване и пружиниране с крака или жестове с ръце, докато просто си стоим) могат да доведат до значително повече изгорени калории през деня. Като така позволява и прием на по-голямо количество калории, без това да се отрази на фигурата на тялото.

3. Възможно е да поддържат различна хормонална среда. Друг фактор, който влияе върху начина, по който телата ни регулират приема на храна и разхода на енергия (а оттам – и телосложението ни) са хормоните ни.

Някои от тези хормони, като например лептин и грелин, директно влияят на апетита и метаболизма ни. И тъй като нивата им са различни при различните хора, донякъде участват и определяне фигурата на тялото ни.

Някои хора може да имат по-високи нива на лептин или по-ниски нива на грелин от други, което означава, че огладняват по-рядко или се засищат по-лесно. Това може да им помогне да регулират приема на храна и да предотвратят преяждането с нея по-лесно, като така поддържа и фигурата им по-стройна.

Добрата новина е, че без значение от генетичните ти заложби, ако си изградиш добре балансиран, пълноценен хранителен режим, можеш успешно да контролираш и регулираш нивата на тези хормони в тялото си и без проблем да постигнеш желаното тегло. Било то и малко по-бавно от по-генетично облагодетелстваните.

В обобщение. Както виждаш, има много причини, поради които някои хора могат (поне на пръв поглед) да преяждат, без да напълняват. Това обаче не означава, че те са имунизирани срещу наддаване на тегло или че могат да ядат каквото си искат постоянно и завинаги.

Преяждането за дълъг период от време в крайна сметка ще доведе до натрупване на излишно тегло от подкожни и висцерални мазнини за повечето хора, тъй като тялото не може да се справя с подобен безкраен излишък от енергия.

Ето защо не трябва да се влияеш толкова от навиците и визията на околните, колкото от своите собствени убеждения и желания, що се отнася до храната и поддържането на фигурата и здравето си.

Източник и снимка: Страхил Иванов 

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук