Multivac откри завода си за над 37 млн. лв. в Индустриална зона Божурище

3340 преглеждания

Премиерът Бойко Борисов уважи събитието

Отвори врати заводът за детайли за опаковъчни машини на германската група Multivac в Индустриална зона Божурище. Откриването уважиха държавната и местната власт, които заедно с редица официални гости бяха посрещнати от мениджмънта на Multivac Group.    

18.8 млн. евро е размерът на инвестицията в "Мултивак България продакшън", която ще открие и 153 нови работни места. Базата се простира върху площ от 20 000 кв.м., от които близо 7000 кв.м. са застроени. Изградени са производствена, складова и логистична база, шоурум, офиси, столова и общежитие.

Приветствайки гостите на церемонията по откриването, изпълнителният директор на Мултивак България Продакшън Ивайло Димитров не скри задоволството си, че компанията е избрала именно Индустриална зона Божурище за разрастване на производството си. Той определи предприятието като едно от най-модерните на холдинга в световен мащаб и допълни, че това е отговорност, която екипът осъзнава, и затова ще работи в кратки срокове да достигне високите стандарти на Multivac Group. Димитров очаква 10-процентов ръст на производството на компанията за 2018 г., благодарение на българската база.

Ханс Йоахим Букщегерс, главен изпълнителен директор на Multivac Group на свой ред поясни, че плановете са софийският завод на компанията да произвежда детайли от неръждаема стомана, които ще бъдат вграждани в опаковъчните машини. По думите му, в бъдеще у нас ще започнат да се изработват и модули за опаковъчни машини и ще бъде доразвит съществуващия от 2015 г. център за споделени IT услуги, както и центъра на холдинга за стратегическо снабдяване и департамента за научна и развойна дейност.

Букщегерс разказа и за пътя, който компанията е изминала, докато производствената база в Божурище отвори врати. Той изтъкна стратегическото разположение на страната ни, стабилността на валутата, ниските разходи за труд и електроенергия, както и Техническият университет в близост, като основни предимства, наклонили везните при избора на локация на производствената база.

Официален гост на откриването бе министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът изрази задоволството си от факта, че фирми, които са гръбнакът на германската икономика, имат все по-засилено присъствие у нас и допълни, че освен в района на столицата, тези компании инвестират и в останалите региони от страната. Борисов изказа положителните си впечатления от развитието на Индустриална зона Божурище и подчерта, че това се дължи и на ниските данъци, икономическия ръст и добрия микроклимат за бизнеса в България. Именно за да могат и занапред да бъдат привличани големи инвестиции, страната ни ще кандидатства за влизане в еврозоната и европейския банков съюз, допълни Бойко Борисов.

Сред гостите на откриването бе и кметът на община Божурище Георги Димов.

Multivac Group е специализирана в производството на вакуумни опаковки, етикетиращи машини, системи за контрол и инспекция, както и роботизирани опаковъчни линии. Градежът на базата им в Божурище започна през 2016 г. Тогава компанията получи сертификат за Инвеститор клас „А“ от Министерство на икономиката.

Компанията има производствени бази в Германия, Австрия, САЩ, Бразилия, Япония. Дъщерните й дружества са над 85 в 140 държави по света, а заетите кадри – над 5000.  

EspressoNews