Бъдете внимателни - започва опасно усложняване на метеорологичната обстановка

1226 преглеждания

Бъдете внимателни - започва опасно усложняване на метеорологичната обстановка

Усложняване на синоптичната обстановка в страната очакват метеоролозите през следващото денонощие. Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг, които на много места ще са значителни и ще образуват снежна покривка. Ще духа силен вятър от изток-североизток, информират от НИМХ при БАН и допълват, че с него ще продължи да нахлува студен въздух и ще има условия за виелици и навявания.

В понеделник температурите ще бъдат в интервала от минус 9 до минус 7 градуса в Западна и Централна България и от 0 до 5 градуса на места в Югозападните райони и Черноморието.

Най-високата степен на предупреждение – червен код, е обявена за областите Смолян и Кърджали, като предупреждението е за силен вятър, сняг и поледици. Във всички останали области от страната в сила от утре е оранжев код за опасно време, причинено от ниските температури, обилният снеговалеж и бурният вятър.

В Софийска област се очакват умерени и силни снеговалежи с количества от 25 до 40 л./кв.м. Ще се образува снежна покривка с височина 15-25 см.

Оранжевият код означава „опасност“. Прогнозират се опасни и особено опасни метеорологични явления. Съществува голяма вероятност за материални щети. Възможни са човешки жертви. Бъдете много внимателни, следете подробната информация за очакваните метеорологични условия и следвайте съветите на властите.

Червеният код означава „голяма опасност“. Прогнозират се екстремни метеорологични явления със значителен териториален обхват. Има висок риск от големи щети върху инфраструктурата и околната среда. Съществува повишена вероятност за човешки жертви. Бъдете изключително внимателни. Задължително следвайте съветите и разпорежданията на властите и бъдете готови за извънредни мерки.

EspressoNews